
Ict-medewerkers van het ministerie van Veiligheid en Justitie wisten waar een backup van het bonnetje te vinden was, maar mochten niet verder gaan met het terughalen ervan. Dat blijkt uit een mailwisseling die het tv-programma Nieuwsuur in handen heeft gekregen.
Uit de mailwisseling blijkt niet wie de opdracht heeft gegeven om het zoeken te staken. Wel is duidelijk dat het om een hogere ambtenaar gaat.
De onthulling is saillant, omdat toenmalig minister Ivo Opstelten de Tweede Kamer destijds meldde dat het bonnetje niet meer te vinden was. Voor de huidige minister, Ard van der Steur, is het nieuws reden om de commissie-Oosting, die de Teevendeal heeft onderzocht, opnieuw aan het werk te zetten.
Juiste mensen
Van der Steur heeft eerder in de Tweede Kamer gezegd dat het bonnetje veel eerder gevonden had kunnen worden, als de ict-afdeling beter zijn best had gedaan. "Dat had een jaar eerder al gekund, als we de juiste mensen op de ict hadden gehad. Daar zat natuurlijk ook de fout die gemaakt is."
In december steunde bijna de hele oppositie een motie van afkeuring over het optreden van het kabinet rondom de Teevendeal. De zaak draait om een deal die Fred Teeven als officier van justitie sloot met drugscrimineel Cees H.
In ruil voor informatie kreeg H. 4,7 miljoen gulden. Nadat Nieuwsuur in 2014 met onthullingen kwam over de deal, informeerde Opstelten de Tweede Kamer bij herhaling onvolledig. Toen de exacte hoogte uitkwam, traden zowel Opstelten als Teeven af.
'De ogen vallen uit je hoofd'
Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie, noemt de nieuwe onthulling "verbijsterend". "Dat er na twee onderzoeken en twee opgestapte bewindspersonen, een motie van afkeuring in december, nog nieuwe informatie naar boven komt. Ik had dat werkelijk niet kunnen bevroeden. En als dat dan toch gebeurt, dan vallen de ogen uit je hoofd", zegt Segers. De fractievoorzitter vraagt zich nu af wie hier vanaf wist. "Wie heeft dit besluit genomen? Van wie kwam uiteindelijk de oekaze van: 'Jongens, laat maar zitten.'? Dat is natuurlijk een heel belangrijke vraag waar nu onderzoek naar wordt gedaan."
'Ministerie ontmantelen'
Segers is van mening dat het probleem groter is dan deze deal en dat het het hele Ministerie van Justitie behelst. "Het paradepaardje van de VVD werd met veel bombarie opgezet. Twee bewindslieden van één partij. En wat je ziet is dat dit project eigenlijk mislukt is. Het ministerie is moeilijk te temmen. Dat dit mogelijk is, laat zien dat het grote prestigeproject mislukt is. En dat het noodzakelijk is het ministerie te ontmantelen. Om de politie weer terug te brengen naar Binnenlandse Zaken. Dit moet echt anders", zegt Segers.
Doofpot
Marten Oosting, de voorzitter van de onderzoekscommissie, zegt dat 'mij dunkt dat kan worden gesproken van een doofpot' als informatie bewust wordt achtergehouden. Oosting benadrukt dat hij in zijn eerdere onderzoek geen aanwijzingen heeft gevonden voor het stopzetten van de zoekactie. Ook heeft hij medewerkers van het ministerie heeft opgeroepen om informatie aan de commissie te geven, eventueel vertrouwelijk. "Van deze uitnodiging heeft niemand gebruik gemaakt."