Nieuws2 feb '16 09:19

Gadgets op wintersport populair, maar liever niet tijdens het trainen

Auteur: Mark Hulstein

GoPro's, bluetooth speakers in je helm, snelheidsmeters in je bril. Nooit eerder waren er zoveel elektronische gadgets op de ski-piste te vinden.

Foto: ANP
Foto: ANP

Vorige jaar zette reisverzekeraar Europeesche de helmcamera zelfs op plaats drie van meeste geclaimde schade-items. En dit jaar worden er nog meer verwacht. In de overdekte skihal Snowworld in Zoetermeer geeft Bert Romani van de Nederlandse Ski Vereniging tekst en uitleg over de laatste wintersport gadgets. "We hebben geen enkele berg. En toch hebben we vijf sneeuwbanen, tientallen indoorbanen en heel veel skischolen in Nederland", zegt Romani.

Oefenen
De gadgets zijn bij de indoor skibaan nog niet in grote getalen te zien. "Mensen die hier nu skiën zijn echt aan het oefenen voor een vakantie. En straks in de sneeuw, met mooie blauwe lucht en prachtige panorama's, dan willen ze het filmen. Dan willen ze ook weten hoe hard ze gaan, doen ze een appje aan en kunnen ze het echt meten."

Action camera
Volgens Romani is de 'action camera', zoals een GoPro, het meest populair op wintersport. "Ook in apps voor je mobiele telefoon. Daar zien we ook een toename in. We hebben ook skibrillen waarin allerlei informatie tevoorschijn komt: hoe hard je gaat, wat voor weer het is. Je moet je voorstellen dat het een gps-verbinding heeft waarin je in het glas van je bril ziet hoe hard je skiet", zegt Romani. Hij verwacht dat dit soort snufjes in toekomst steeds vaker voorkomen.

Niet tijdens training
Tijdens ski- of snowboardlessen worden de cameraatjes of apps wel afgeraden. Het leidt af als je een goede techniek wilt leren, meent Bert Romani. "Als je gaat filmen tijdens het skiën, leidt dat af. Dus wij adviseren de mensen om goed hun techniek te blijven doen en goed hun omgeving in de gaten te blijven houden en het op een veilige manier te doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen