Nieuws28 jan '16 17:01

Brussel noemt terugsturen vluchtelingen 'illegaal'

Auteur: Judith Laanen

De Europese Commissie wil nog niet inhoudelijk ingaan op het terugkeerplan voor vluchtelingen van Samsom en Rutte. Wel benadrukte de commissie in een persconferentie dat iedereen recht op asiel heeft en dat wegsturen van vluchtelingen illegaal is.

Bootvluchtelingen voor de kust van Italië. Foto ANP
Bootvluchtelingen voor de kust van Italië. Foto ANP

Asielzoekers worden niet zomaar de toegang tot de Europese Unie geweigerd zonder dat hun verzoek tot asiel wordt behandeld. Als blijkt dat hun verzoek niet gegrond is, kunnen ze pas worden teruggestuurd.

Dat schrijft het Financieele Dagblad.

Wel werkt de EU aan het overbrengen van erkende vluchtelingen naar Europa uit onder meer Turkije. De EU-landen hebben toegezegd er 20.000 op te nemen. In het plan van Samsom zou Europa er 250.000 opnemen in ruil voor het terugsturen van de bootmigranten.

'Kabinet staat niet openlijk achter vluchtelingenplan'
Politiek verslaggever Laurens Boven zegt dat dit een hele lastige kwestie is, en dat het kabinet niet openlijk achter het plan van Samsom en Rutte staat. Maar dat is niet heel gek.

"Dus je kunt niet over compromisvoorstellen die moeten worden gevormd openlijk communiceren in de pers", zegt Boven.

Reacties Koenders en Asscher
En dat blijkt ook wel uit de reacties. Bert Koenders, minister van Buitenlandse Zaken, zegt in een reactie tegenover BNR: "Mensen maken zich zorgen over de problematiek van vluchtelingen. Dan is het goed om leiderschap te tonen. Verder gaat het kabinet verder met het belangrijke beleid dat ze probeert uit te voeren om een deuk in een pakje boter te slaan."

Ook Lodewijk Asschers reactie is grotendeels hetzelfde, hoorde Boven. Asccher: "Eieren van Columbus heb ik nooit ergens aangetroffen, maar waar het wel om gaat is dat politieke partijen ook aangeven hoe zij vinden dat de situatie moet worden opgelost. Dat is belangrijk in Nederland en in Europa."

 

Gerelateerde artikelen