Nieuws9 jan '14 07:45Aangepast op 9 jan '14 10:23

Brood, daar zit wat in

Auteur: BNR Webredactie

Het grootste bakkersbedrijf van Nederland, Bakkersland, heeft vorig jaar zomer een partij brood teruggehaald omdat er asbest uit een oven op terecht was gekomen. Het brood lag al bij het distributiecentrum van een supermarkt.

Dat meldt het tv-programma Zembla. De afgelopen jaren zou al minstens twee keer vaker asbest zijn vrijgekomen.

Asbest wordt als isolatiemateriaal gebruikt in oude, industriële broodovens. Volgens de voormalige voorzitter van de ondernemingsraad van Bakkersland was er geen geld om die te vervangen.

Asbest kan kanker veroorzaken en wordt tegenwoordig niet meer toegepast, maar in veel bakkerijen staan nog ovens waar asbestplaten en asbestkarton in verwerkt zijn.

Longvlieskanker
Advocaat Bob Ruers, gespecialiseerd in asbestzaken, staat een oud-werknemer van Bakkersland bij. "Mijn cliënt lijdt aan longvlieskanker, een ongeneeslijke ziekte die je alleen maar kan oplopen als je bent blootgesteld aan asbest. We hebben kunnen aantonen dat in de oven, waar hij tien jaar aan gewerkt heeft, op verschillende plaatsen asbest zit. Daar is hij mee in contact gekomen. Bij hem heeft het helaas geleid tot verschrikkelijke ziekte."

Ruers gaat verder: "Bij de oorspronkelijke gegevens van de ovens staat dat er asbest in zit. Dat is al zeker een jaar of twintig, dertig bekend. Ook in de tijd dat mijn cliënt daar nog werkte. Daarna is een aantal ovens vervangen, maar er blijken nog steeds ovens te zijn waar de asbest in zit. Dat verbaasde mij. Onbegrijpelijk."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen