Nieuws9 jan '14 14:39

'Asbest hoort gewoon niet in brood'

Auteur: BNR Webredactie

Bakkersland heeft afgelopen zomer een partij brood teruggehaald omdat er in de oven asbest op was terechtgekomen. Dat het brood is teruggehaald is verstandig, want asbest hoort gewoon niet in brood. Dat zegt asbestdeskundige Paul Swuste op BNR.

"Ondanks dat het vanuit wetenschappelijk oogpunt nog niet duidelijk is of asbest wanneer je het eet schadelijke effecten heeft, hoort het er gewoon niet in", zegt Swuste.

Volgens het tv-programma Zembla is in de afgelopen tijd in zeker drie ovens asbest aangetroffen. Toch is het moeilijk om aan te tonen of asbest in brood nou gevaarlijk is of niet, zegt Swuste. “Om de doodeenvoudige reden dat er heel veel stoffen zijn die mogelijkerwijs effecten kunnen hebben op kankervorming in het maag-darmkanaal. Niet alleen maar asbest maar ook een heleboel andere stoffen. Dus dat is heel erg moeilijk om dan het aandeel van asbest daar aan te tonen.”

Zeker één werknemer van Bakkersland zegt ziek te zijn geworden door de blootstelling aan asbest. En dat is zeker mogelijk, zegt Swuste. "Het draait om blootstelling. En blootstelling is misschien een wat moeilijk begrip. Maar het betekent dat vezels die in een asbestproduct zitten, vrijkomen in de lucht en ingeademd kunnen worden. Wat ik heb begrepen is dat de man in kwestie regelmatig kijkgaten moeten openen die geïsoleerd waren met asbestkoord, een product waar vezels heel makkelijk uit los komen. Dus is het ook waarschijnlijk dat hij die asbestvezels heeft ingeademd en voor een lange tijd heeft ingeademd.”

PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers heeft al laten weten dat Bakkersland wat haar betreft de ovens waar asbest in zit, meteen moet vervangen. "De PvdA vindt het onbestaanbaar dat er mogelijk jarenlang asbest in veel van ons brood zat'', zegt Dikkers


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen