Nieuws7 dec '15 16:41

Geen linnen op tafel, geen Michelinster

Vanmiddag maakt Michelin bekend welke restaurants vanaf vandaag mogen uitserveren met een, twee of zelfs drie sterren. Geen restaurant heeft sterren verloren, maar er zijn ook geen nieuwe restaurants met drie sterren bij gekomen.

De Librije in Zwolle en de Leest in Vaassen behouden beide hun drie sterren. Fijnproever en tv-kok René Pluijm vindt het niet zo erg dat er geen nieuwe driesterrenrestaurants bij zijn gekomen: “Ik ben niet zo van de Michelinsterren. Ik heb onwijs veel respect voor al die koks die elke dag staan te beuken op de vloer en hun uiterste best doen. Ik begrijp alleen niet zo goed waarom wij met z’n allen achter die Michelin criteria aanlopen.”


 

Volgens Pluijm zorgen de criteria van Michelin ervoor dat de sterrenrestaurants allemaal conceptueel hetzelfde zijn. “Ik vind dat er zo veel andere vakmensen zijn die eigenlijk ook een ster verdienen. Dat kan ook gewoon een eetcafé op de hoek zijn.”

Vakmanschap
Toch begrijpt Pluijm het enthousiasme over de sterren wel goed: “De sterren zijn voor heel veel koks een bevestiging van hun vakmanschap. Het is natuurlijk prachtig dat dat bestaat.”

Mario Ridder heeft vanmiddag een ster gekregen voor zijn restaurant Joelia in Rotterdam. Ook hij vindt dat het ontbreken van witte handschoentjes en linnen op tafel niet zou moeten betekenen dat het restaurant geen ster zou verdienen: “Als je vakmanschap laat zien en kookt met topproducten, kan dat zeker een dikke ster waard zijn. Misschien wel twee.”


Heb jij al moeite met een ei bakken? Lees dan hier de tips van Mario Ridder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen