Nieuws8 dec '15 14:38

Wat gaat er schuil achter de glimlach van Mona Lisa?

Auteur: Karlijn Meinders

Volgens de Franse wetenschapper Pascal Cotte, die het doek tien jaar lang heeft bestudeerd met infraroodtechniek, een heel ander schilderij. Volgens hem laat de onderliggende laag verf een heel ander gezicht zien.

Foto: ANP
Foto: ANP

Kunstkenner Johan Bosch van Rosenthal van Art Consult, sluit niet uit dat het waar is. "Er zijn meerdere schilderijen geweest waarbij dat het geval was, maar waar kunsthistorici nu over discussiëren is of Leonardo da Vinci niet gewoon in de loop der tijd nog wat dingen heeft veranderd aan het schilderij."

Pascal Cotte denkt echter dat onder de Mona Lisa, haar ware gezicht schuil gaat. "Ik zie echter niet direct een andere vrouw als ik kijk naar de beelden", zegt Bosch van Rosenthal. "Ook het Louvre geeft geen commentaar. Wellicht dat we met nieuwe technieken ooit achter het geheim kunnen komen, maar vooralsnog denk ik eerder aan correcties van de schilder."

Per dag komen zo'n 20.000 mensen het schilderij bekijken, het is niet de eerste keer dat er over het doek gespeculeerd wordt. Eerder bogen kunstkenners zich onder andere over de vraag wie Mona Lisa in het echt was, of het schilderij niet eigenlijk een deel van een groter geheel was en wat het tandheelkundige geheim van haar glimlach kan zijn. De verschillende mysteries rond het doek dragen ongetwijfeld bij aan de sensatie rondom Da Vinci's bekendste werk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen