Nieuws26 nov '15 15:08

Adopteer een Van Gogh

Auteur: Didi Levison

Steeds minder bedrijven willen dure tentoonstellingen sponsoren. Zelfs het Van Gogh museum slaagde er niet in om een hoofdsponsor te vinden voor zijn toptentoonstelling Munch-Van Gogh. Wat moeten musea doen om het hoofd boven water te houden?

Van Gogh Museum. Foto: Wikicommons
Van Gogh Museum. Foto: Wikicommons

Volgens Arjo Klamer, hoogleraar Economie van de Kunst, zouden de Nederlandse musea eens over de grens moeten kijken: “In Amerikaanse musea staan de wanden volgeschreven met namen. Niet van bedrijven, maar van individuen.” Hij meent dat er in Nederland ook markt is voor een mecenassensysteem waarbij vermogende personen of echtparen zich financieel ontfermen over een kunstwerk. “In Nederland krijg je steeds meer mensen die een vermogen ontwikkelen maar niet weten waarin ze het moeten investeren”.

Het vereist volgens Klamer wel een cultuuromslag. “We moeten begrijpen dat musea zoveel waard zijn dat we ons er allemaal sterk voor willen maken en dat we ook financieel eraan willen bijdragen”.

 

Dus ben jij vermogend en wil je graag in kunst investeren? Wie weet kun je binnenkort bijvoorbeeld Van Goghs sterrennacht adopteren of de Nachtwacht leasen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen