Nieuws2 okt '15 15:14

Bussemaker: 'Rembrandt moet in het Rijksmuseum hangen'

Auteur: Madelon Meester

Er zijn goede redenen om de Rembrandt in het Rijksmuseum te hangen, ook al betaalt het museum niet mee bij de aankoop. Dat zegt cultuurminister Jet Bussemaker (PvdA).

Foto: ArtMarketMonitor
Foto: ArtMarketMonitor

Omdat het Rijksmuseum niet meebetaalt aan de koop van de doeken, gaan er in de politiek stemmen op om de Rembrandts in andere musea tentoon te stellen. Veel fractieleiders voelen zich gepiepeld en vinden dat de museumdirecteur van het Rijks, Wim Pijbes, een handig spelletje heeft gespeeld. De fractieleiders stemden in de helft van de kosten van de aanschaf van de twee Rembrandts, 80 miljoen euro, te betalen. Het Rijksmuseum zou de andere helft bekostigen. Nu Frankrijk een van de twee werken koopt, wil Pijbes geen fondsen meer werven voor de andere helft. Sommige fractieleiders vinden daarom dat het doek van Rembrandt niet aan het Rijksmuseum toebehoort.

Ordentelijk
Maar Bussemaker houdt vast aan het Rijks: “Ik ben in goed overleg met het Rijksmuseum en we gaan ervoor zorgen dat dit hele proces op een ordentelijke manier wordt afgemaakt.” De minister zegt dat er genoeg redenen zijn om wel met het Rijksmuseum in zee te gaan.

Eerder werden er al plannen geopperd voor een tour langs diverse musea. “De mogelijkheid voor een tour bestaat wat mij betreft nog steeds”, aldus de cultuurminister.

Heen en weer
Als de aankoop helemaal rond is, zullen de doeken continu tussen Frankrijk en Nederland worden verhuisd. Bussemaker zegt dat het Louvre en het Rijksmuseum de verplaatsing van de doeken zelf moeten bekostigen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen