Nieuws7 nov '13 12:10

'Sportprojecten lopen gevaar door openstellen gokmarkt'

Auteur: BNR Webredactie

Geen zeilkampen voor kinderen meer, minder nieuwe Krajicek playgrounds of Cruyff Courts. Richard Krajicek spreekt in zijn column in de Telegraaf grote zorgen uit over de toekomst van liefdadigheidsprojecten op sportgebied.

Aanleiding is het mogelijke openstellen van de gokmarkt voor buitenlandse bedrijven. Krajicek legt uit waarom de buitenlandse gokbedrijven een mogelijke bedreiging zijn voor sport in Nederland. "De goede doelen en loterijen in Nederland dragen heel veel af aan sportprojecten en andere projecten. De gokbedrijven hoeven alleen belasting te betalen. Waar het plan op neer komt, heeft staatssecretaris Teeven berekend, dat het 20 miljoen euro per jaar gaat opleveren aan belasting. Maar het afgelopen jaar is er 750 miljoen door de loterijen aan goede doelen overgemaakt. En die komt erg in het geding. Om 20 miljoen te winnen ga je risico lopen dat het bedrag van 750 miljoen substantieel lager wordt."

"Het is een plan van staatssecretaris Teeven om die online markt open te stellen. Maar zelfs de reguliere vergunningen voor de loterijen is nog niet zeker. Voor je het weet gaat hij alles openstellen voor buitenlandse gokbedrijven. En dan krijgen we misschien wel spectaculaire loterijen, maar onze samenleving wordt er niet beter door.”

Braafste jongetje van de klas
Nederland zou volgens Krajicek net als veel andere landen zijn eigen loterijen moeten beschermen. "Ik denk dat wij dat ook wel een keer mogen doen en niet altijd het braafste jongetje in de klas moeten zijn. Ik denk dat je goed achter je oren moet krabben of je dit inderdaad wil. Want heel veel initiatieven zijn nou eenmaal betaald uit de loterijen."

De oud-tennisser roept de Tweede Kamer op om er voor te zorgen dat het plan van Teeven niet doorgaat. "De Goede Doelen Loterijen hebben de laatste vijftien tot achttien jaar meer dan 4 miljard euro opgehaald voor goede doelen in Nederland, dan hebben we het dus over sportstichtingen maar ook over musea en andere instellingen. Dat ga je echt in gevaar brengen. Dit kabinet heeft het over eigen initiatief en zelfredzaamheid wat zo belangrijk is. En nou zijn er goede doelen die hun eigen loterij hebben georganiseerd en dat wil je dus eigenlijk gaan decimeren."

Gerelateerde artikelen