Nieuws22 apr '15 10:43Aangepast op 22 apr '15 15:56

Harro Knijff: 'Regelgeving KNVB tegen spreekkoren is voldoende'

Auteur: Karlijn Meinders

Volgens de bondsadvocaat van de KNVB is het beleid van de sportbond tegen kwetsende spreekkoren krachtig genoeg en zou een noodverordening uitvaardigen om deze te verscherpen alleen maar olie op het vuur gooien.

Foto: ANP
Foto: ANP

Hij reageert hiermee op de aangifte van een joodse organisatie, naar aanleiding van spreekkoren bij een wedstrijd van FC Utrecht tegen Ajax. De organisatie wil de KNVB vorderen om de regelgeving aan te scherpen. Elk kwetsend spreekkoor is er één teveel, vindt ook Knijff, maar het aanpassen van het beleid is volgens hem niet nodig.

Maatregelen krachtig genoeg
"Op het moment neemt het aantal incidenten met spreekkoren al af. Clubs weten dat wanneer zij niet alles gedaan hebben om het te voorkomen, ze tuchtrechtelijk gestraft kunnen worden. Dit kan leiden tot boetes, maar ook tot wedstrijden zonder publiek. Dat is een hele strenge maatregel. Ook kan de scheidsrechter de wedstrijd tijdelijk of definitief stilleggen en kunnen schuldige personen een stadionverbod krijgen. Deze is dacht ik 60 maanden, dat is heel lang."

UEFA gaat verder
De UEFA hanteert al een strengere regelgeving als het op risico aansprakelijkheid bij spreekkoren aankomt. "Als er bij een wedstrijd discriminerende spreekkoren zijn dan ben je als club sowieso aansprakelijk. In Nederland en sommige andere Europese landen is dit niet zo. Daar ben je niet aansprakelijk als je kan aantonen dat je er alles aan gedaan hebt om het te voorkomen. De mate van straf is binnen het UEFA-beleid wel afhankelijk van hoeveel je er vooraf aan geprobeerd hebt te doen. Ik zie het niet snel gebeuren dat de KNVB dit beleid overneemt."

Kort geding
Op het moment wacht de KNVB nog op de dagvaarding van een joodse organisatie naar aanleiding van antisemitische spreekkoren tijdens een wedstrijd van FC Utrecht tegen Ajax eerder deze maand. "Ik denk dat een kort geding niet het goede instrument is om de sportkoepel te dwingen de regelgeving aan te scherpen en ik denk ook niet dat dit zal gebeuren. Er zou bijvoorbeeld geëist kunnen worden dat de scheidsrechter verplicht wordt bij spreekkoren onmiddellijk en definitief de wedstrijd stil te leggen. Dit zou alleen maar olie op het vuur gooien."

Matchfixing
Ondertussen wordt de Nederlandse topscheidsrechter Serdar Gözübüyük beschuldigd van matchfixing. Hij ontkent echter alles en de KNVB zou hem daarin steunen. "Als toch blijkt dat het waar is, ja dan hoort hij geen scheidsrechter meer te zijn natuurlijk. Maar als het niet waar is, en daar gaan we wel vanuit, dan moet je hem als werkgever maximaal steunen."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen