Nieuws21 apr '15 13:37Aangepast op 21 apr '15 19:43

Nederlandse Paul R. voor Duitse rechter

Auteur: Karin Backx

Paul R. heeft bekend dat hij betrokken is geweest bij het omkopen van voetbalwedstrijden. Dat zei de Nederlander vandaag voor de rechter in het Duitse Bochum. Eventuele Nederlandse zaken kwamen bij de rechtszaak niet aan de orde, zegt Volkskrantjournalist Menno van Dongen. "Dat zal de KNVB zelf uit moeten onderzoeken."

Nederlandse Paul R. voor Duitse rechter
Nederlandse Paul R. voor Duitse rechter

R. zou de financiële spil zijn bij matchfixing van een aantal voetbalwedstrijden. Hij wordt gezien als spil in een internationale bende die op grote schaal wedstrijden manipuleerde: Paul R. Vandaag stond hij in Bochum voor de rechter. Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. In 2013 was zij één van de twee auteurs van het rapport ‘Matchfixing in Nederland': "Paul R. is een Nederlander en dat is wel bijzonder en het gaat hier om een vrij grote matchfixingzaak die in Duitsland speelt."

 

Kleine details
'Redelijk summier', vindt Van Dongen de inbreng van R. tijdens de zitting. Na het hele betoog van het OM was het de beurt aan Paul R. en die beperkte zich tot de mededeling dat het verhaal klopt, op een paar hele kleine details na. "Hij heeft wel voor reuring gezorgd doordat een paar verklaringen die hij heeft afgelegd bij de politie zijn uitgelekt en onder meer in de Volkskrant hebben gedaan. Het goede nieuws is wel dat er ook iemand van de KNVB bij de zitting was. Dus ze zijn nu wel alert op eventuele nieuwe informatie."

Het zou in totaal gaan om een enorm syndicaat, zegt Van Dongen, dat ongeveer driehonderd wedstrijden fixte. Van elf wedstrijden kon worden bewezen dat R. erbij betrokken was. "Maar elf wedstrijden bewijzen, dat is zo veel gedoe. Ze pikten er gewoon vier uit met het meeste bewijs. Dat zijn vier wedstrijden in Duitsland, dus eventuele Nederlandse zaken gaan ze niet verder uitzoeken."

 


Makkelijke prooi
"Die omgekochte Duitse speler moest een wedstrijd fixen. Hij vertelde ook dat hij grote schokschulden had, dus een makkelijke prooi was. Hij heeft ook gezegd dat hij zich bedreigd voelde. Paul R. zelf zegt dat hij weliswaar geld overhandigde, of daar bij betrokken was. Maar zich nooit schuldig heeft gemaakt aan bedreigingen," aldus Olfers.

Paul R. strooit ook met namen uit het Nederlands voetbal. "Een Nederlandse scheidsrechter en er is ook al meerdere keren gezegd dat het gaat om Nederlandse Jupiler-wedstrijden."

Duitsland pakt nu door op dit dossier, terwijl de Nederlandse justitie op zich laat wachten. "Er zijn telefoontaps, maar die zijn niet zo duidelijk dat je meteen kunt zeggen dat het om die en die persoon gaat en die en die wedstrijd. De Nederlandse justitie wil graag een mooie ronde zaak hebben en ook tot veroordeling over kunnen gaan."

"Maar je bent wel een beetje een hele domme fixer, als je heel erg duidelijk zegt dat je die en die hebt omgekocht voor dit bedrag in Nederland voor die wedstrijd," zegt Olfers.

Gözübüyük
De KNVB heeft besloten scheidsrechter Serdar Gözübüyük het komend weekeinde niet in actie te laten komen. De voetbalbond acht het verstandig om hem rust te geven, in verband met de ophef die er afgelopen week rondom Gözübüyük ontstond.

Zaterdag berichtte de Volkskrant dat de in Duitsland van matchfixing verdachte Paul R. heeft verklaard dat Gözübüyük in 2009 minstens twee duels in de eerste divisie zou hebben verkocht. De arbiter zelf ontkende direct elke betrokkenheid en de KNVB liet weten achter Gözüyüyük te staan, zodat hij zaterdag de kampioenswedstrijd van PSV kon fluiten.


 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen