Nieuws18 jan '16 15:31

Spelersvakbond: 'ADO - Ajax had moeten worden stilgelegd'

Auteur: Mark Hulstein

De wedstrijd ADO - Ajax had zondag stilgelegd moeten worden naar aanleiding van de spreekkoren in het stadion. Dit zegt de spelersvakbond VVCS. Er waren oerwoudgeluiden te horen als Ajacied Bazoer aan de bal was.

Foto: ANP
Foto: ANP

Een voetballer mag van het veld stappen bij racistische spreekkoren, zegt de spelersvakbond ook. Het hele spel had zelfs stilgelegd mogen worden als het aan de vakbond lag. Maar de verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij de club, zegt Hesp. "Op het moment dat er geen einde aan komt, dan moet je toch iets doen. En dan moet je een statement maken vind ik", zegt Danny Hesp, voorzitter van de spelersvakbond VVCS. Het protocol zoals dat er ligt zou voldoende moeten zijn om goed te kunnen handelen, vindt de voorzitter van de spelersvakbond. "Ik vind niet dat een speler, een trainer of scheidsrechter het officiële signaal moet geven. Dat ze wel van het veld af mogen lopen. Alleen de club zelf moet adequaat handelen. En op het moment dat er, na meerdere malen aangeven van: 'jongens, stop ermee', geen gehoor wordt gegeven, dan ligt die beslissing bij de club", vindt Hesp.

 

Consequenties
Maar van het veld lopen na kwetsende spreekkoren kan een moeilijke beslissing zijn voor een jonge speler als Bazoer, zegt Hesp. "Hij kan waarschijnlijk niet overzien wat de consequenties zijn als hij dat doet. Ik denk ook dat als je met de wedstrijd bezig bent, je het wel hoort, maar dat je eigenlijk bezig bent met je prestatie. Dat je op dat moment niet helemaal zult overzien wat de consequenties zullen zijn. Het zou natuurlijk wel een heel mooi signaal zijn aan het publiek en de gemeenschap dat zo'n speler dat doet. Alleen wat er daarna eventueel kan gebeuren binnen of buiten het stadion, dat risico wil je niet bij zo'n speler neerleggen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen