Nieuws20 okt '15 07:44

Pegida-demonstratie Dresden verloopt grimmig

Auteur: Karlijn Meinders

Bij een demonstratie van Pegida in Dresden is gisterenavond één zwaargewonde gevallen. De beweging tegen de islamisering van Europa was daar met bijna 20.000 mensen bijeen vanwege het éénjarig bestaan.

Foto: ANP
Foto: ANP

In andere delen van Dresden waren ongeveer net zo veel tegendemonstranten. De sfeer was er grimmig, met veel vuurwerk,

Verlies kiezers
Correspondent Rob Savelberg, was erbij, gisterenavond in Dresden, hij vertelt dat Angela Merkel veel kiezers verliest omdat zij de vluchtelingen zo makkelijk het land binnenlaat. "Ze verliest daardoor ook veel steun in eigen partij. In andere steden worden ook demonstraties verwacht, mensen roepen om haar aftreden."

Extreem rechts
De Duitse politiek roept mensen op niet naar Pegida te gaan, omdat daar extreem rechts gedachtegoed zou worden gepredikt, vertelt Savelberg. "Maar het Duitse volk is gewoon bang voor de ongeveer 400.000 vluchtelingen die elke maand het land binnenkomen. Ze zijn bang voor hun welvaart en voor hun veiligheid."

Invloed
Savelberg verwacht dat de invloed van Pegida voorlopig nog niet in kracht afneemt. "Het is een ontwikkeling met tienduizenden mensen die de straat op gaan en waarbij ook de burgemeester van Keulen vanwege racistische motieven is neergestoken. Met elke vluchteling die de Beierse grens oversteekt wordt de positie van Angela Merkel zwakker en die van Pegida sterker."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen