Nieuws22 jan '15 13:40

In Tokio weten ze nu ook waar Oss ligt

Auteur: BNR Webredactie

Na Oss wil ontwerper en uitvinder Daan Roosegaarde de rest van de wereld veroveren met zijn 'intelligente snelwegen'. En dat doet hij in Davos, waar deze week regeringsleiders en captains of industry bij elkaar zijn op het World Economic Forum.

Foto: ANP - Lichtgevende lijnen op de N329. De wegmarkeringen absorberen overdag licht en geven dit in het donker weer af
Foto: ANP - Lichtgevende lijnen op de N329. De wegmarkeringen absorberen overdag licht en geven dit in het donker weer af

Volgens Roosegaarde komen in deze snelwegen 20 uitvindingen samen. “Soms gaat het over coating die zich overdag oplaadt en ’s avonds licht geeft, soms gaat het over wegen die elektrische auto’s opladen en we hebben net een lichtgevend fietspad opgeleverd in Brabant. Dat is ook heel mooi geworden. Het gaat over geschiedenis, het gaat over toekomst en het gaat over onze wegen mooier en slimmer maken. Een soort Afsluitdijk 2.0 of Kinderdijk 2.0.”

Hardkapitaal
Roosegaardes onderwerp, zegt hij zelf, past naadloos in het programma van het World Economic Forum dat bekend staat om gesprekken over grote thema’s als economie, armoede of oorlog. “Het is een wereld van hardkapitaal."
 

Smart city
Hij gaat verder: "Maar wat ik merk is dat de oprichter Klaus Schwab niet alleen in hardkapitaal is geïnteresseerd, maar ook in zachtkapitaal. De wereld van creativiteit, anders denken en anders koppelen. Het feit dat ik dingen doe met een wegenbouwer als Heijmans, vinden ze razend interessant. Waarom doe ik dat nou? We hebben veel sessies over de toekomst van steden. India gaat de komende vijf tot acht jaren honderd smart city’s creëren. Ze zijn heel erg op zoek naar hoe we de steden moeten inrichten: hoe kunnen we dat op een duurzame en mooie manier doen? Dat zijn de gesprekken die we hebben.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen