Nieuws12 mei '15 19:22Aangepast op 13 mei '15 00:18

Nieuwe Afsluitdijk krijgt grootste pomp Europa

Auteur: Didi Levison

De Afsluitdijk krijgt een totale make-over. Kosten voor de verbouwing: 850 miljoen euro.

De opknapbeurt zal vijf jaar in beslag nemen en zorgt ervoor dat de dijk enkele weekenden wordt afgesloten. De kosten voor de verbouwing zullen bijna een miljard bedragen. Vandaag gaf minister Schultz van Infrastructuur en Milieu het startsein van deze megaklus.

Regenbuien heviger
BNR’s Harmen van der Veen bracht een bezoekje aan het 32 kilometer lange bouwwerk bij Den Oever en liet zich door minister Schultz bijpraten over de geplande werkzaamheden. Minister Schultz: "De zeespiegel stijgt en de verwachting is dat regenbuien en stormen heviger worden, waardoor rivieren grotere onverwachte hoeveelheden water moeten opvangen. De Afsluitdijk wordt daar op voorbereid."

Grootste pomp Europa
Wat gaat er nou precies veranderen? "De dijk wordt in zijn geheel verstevigd en de sluizen worden uitgebreid met de grootste pomp van Europa. Deze pomp kan als dat nodig is 400 kubieke meter water per seconde de zee in spuien. Dat zijn tien olympische zwembaden per minuut", legt Schultz uit. Ook wordt de dijk voorzien van betere fiets- en wandelpaden, een vernieuwd bezoekerscentrum en kunstobjecten.

Het bouwwerk is dit jaar tachtig jaar oud. Minister Schultz verwacht dat de dijk na de make-over er weer minstens honderd jaar tegenaan kan. De werkzaamheden beginnen in 2017 en moeten in 2022 afgerond zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen