Nieuws22 jan '13 07:34

Zes kilometer lange visrivier van Waddenzee naar IJsselmeer

Auteur: Anne-Greet Haars

Een heuze kunstmatige getijderivier van zes kilometer lengte moet de Waddenzee gaan verbinden met het IJsselmeer. En dat allemaal voor de visjes.

Want die kunnen op die manier dwars door de afsluitdijk naar de andere kant reizen. Het idee is niet alleen haalbaar, maar ook wenselijk. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere de Noordelijke provincies.

Verslaggever Martijn de Rijk ging de dijk op met Hein Sas van het programma 'Naar een rijke Waddenzee', dat het onderzoek coördineerde. "De afsluitdijk is een heel harde en niet te passeren barrière voor die vis. Die kan daardoor niet naar het IJsselmeer. En heel veel vis moet, om op te groeien, juist van de zoute kant in de Waddenzee naar de zoete kant in het IJsselmeer", vertelt Sas.

"De vissen verzamelen zich nog steeds op de plek waar het zoet water het IJsselmeer uitkomt. Dat ruiken ze, dus ze hopen er nog steeds doorheen te komen. En dan gaat opeens de spuisluizen open en dan komt er heel veel water uit en daar kunnen heel veel vissen niet tegenin zwemmen. Dus je moet ze helpen."

Wennen
En daar hebben de vissen een zes kilometer lange rivier voor nodig. "De vissen kunnen niet lang niet zomaar de slag van zout naar zoet water maken. Ze moeten wat meer wennen. De lengte van de rivier is onder meer daarvoor bedoeld. Het brakke water, de mening van zoet en zout water, hebben ze nodig om te acclimatiseren."

De hoop is dat het Waddenzeefonds, dat gevuld is met gasbaten, zal bijdragen. De haalbaarheidsstudie wordt vanmiddag gepresenteerd.

Gerelateerde artikelen