Nieuws6 mei '15 13:36

WHO: er dreigt een overgewichtscrisis in Europa

Auteur: Karlijn Meinders

In Ierland zijn de problemen het grootst, daar zal volgens het rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie in 2030 iedereen boven de vijftien jaar te dik zijn. In Nederland doen we het niet slecht, maar volgens deskundigen moeten we ons wel degelijk zorgen maken.

Jaap Seidell hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam zegt dat de crisis waar de WHO voor waarschuwt er eigenlijk al is. "De helft van de Europeanen is nu al te zwaar, alleen zullen de gevolgen hiervan pas over een paar jaar zichtbaar worden. Dan hebben we het bijvoorbeeld over diabetes en hart- en vaatziektes. De kosten van de gezondheidszorg zullen daardoor enorm toenemen."

Marketing verbieden
Volgens Seidell is het daarom noodzaak om marketing van ongezonde voeding gericht op kinderen wettelijk te verbieden. "De norm moet al vroeg zijn: gezonder eten, minder eten en veel bewegen. Dat kan nauwelijks bereikt worden door alleen voorlichting. Er moet iets veranderen in het aanbod en in de marketing. In veel landen zijn er al regels voor wat je wel en niet mag adverteren aan jonge kinderen, dat zouden we hier ook moeten invoeren."

Verkeerd signaal
Guy van der Reijden, personal trainer, is helemaal niet blij met het rapport. "Het is goed dat we het ten opzichte van andere landen goed doen, maar we moeten ons wel degelijk zorgen maken in Nederland. Het probleem is nog steeds enorm groot. Door te zeggen dat we het hier wel goed doen, zouden mensen het idee kunnen krijgen dat ze minder hun best hoeven doen."

Evolutie
Volgens Van der Reijden is alleen het aanpakken van de marketing niet genoeg. "Er is niet één oplossing. We eten steeds grotere porties, de hoeveelheden suiker en vet in ons eten neemt toe en ons lijf is evolutie technisch weinig veranderd, terwijl ons eetpatroon volledig anders is dan duizenden jaren geleden."

Eigen verantwoordelijkheid
Van der Reijden denkt dat de oplossing van het probleem ligt bij de consument zelf. "Dat is ook wat ik mensen probeer mee te geven: je bent zelf verantwoordelijk. Jij stopt dat eten in je mond, niet de makers van het product."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen