'Anti-alcohol maatregelen jongeren werken niet'
Lokjongeren en hoge boetes voor cafébazen halen niks uit om te voorkomen dat jongeren alcohol kunnen krijgen. Dat stelt het Bureau Horeca Bijzondere Wetten. Dit adviesbureau houdt voor gemeenten toezicht op het naleven van de Drank- en Horecawet.
Feije Dillema, directeur van het Bureau Horeca Bijzondere Wetten, vertelt dat de maatregelen die gemeenten zelf nemen, niet het gewenste resultaat hebben. "Er zijn een aantal gemeenten in Nederland die lokjongeren inzetten, dat vind ik op zich al geen goede ontwikkeling, maar het blijkt ook nog eens weinig effect te hebben. Het beperkte resultaat kan ook komen omdat er op verkeerde tijdstippen wordt gecontroleerd, of omdat er te weinig toezicht is."
Borgsysteem
Bureau Horeca Bijzondere Wetten heeft zelf een ander initiatief ontwikkeld, dat volgens hen beter zou moeten werken. "Het is een borgsysteem, waar een groot aantal gemeenten al aan meedoen", vertelt Dillema."De deelnemers zijn voornamelijk jeugdgevoelige alcoholverstrekkers als supermarkten en discotheken. Zij betalen een borg om mee te mogen doen met een convenant. Wij controleren of zij zich daaraan houden en dan krijgen ze deze borg terug. Houden ze zich er niet aan, dan leveren ze een deel van de borg in."
Niet uitbesteden
Joris Prinsen van Koninklijke Horeca Nederland is niet al te enthousiast over het systeem. "Iedereen moet bij voorbaat rond de 700 euro betalen, het personeel krijgt instructies en er volgen 6 controles. Elke keer als je door de controle komt, krijg je een deel van het geld terug. Maar de kosten van de controle horen bij de overheid te liggen en die moeten we niet uitbesteden."
Inzet gemeenten
Volgens Prinsen gaat het op sommige plekken in Nederland ook best goed. "We hebben nu anderhalf jaar de nieuwe wet onder de 18, daar hebben wij zelf bij geholpen door maximaal voorlichting te geven. De handhaving is nog een probleem, omdat niet overal voldoende capaciteit is, maar in Amsterdam hebben nog maar twee minderjarigen een boete gekregen. Ten opzichte van zo'n 23 in andere, kleinere gemeenten. Dat zegt iets over de inzet van de gemeenten."
Samenleving opzoeken
Het is dan ook aan de gemeenten om de handhaving beter te regelen, zegt Prinsen. "De samenleving moet op worden gezocht, ouders moeten erbij betrokken worden, de jongeren zelf. Er is nog heel veel werk te doen."