Zit er IS-benzine in Nederlandse auto's?
BNR zocht vandaag in drie stappen uit of er een kans bestaat dat olie uit het kalifaat bij onze tankstations terecht kan komen.
Ondanks steeds meer bombardementen op olievelden en konvooien blijft de brandstof één van de belangrijkste inkomstenbronnen van IS.
Doortrapt
Midden-Oosten-correspondent Remco Andersen zegt dat er volgens onderzoekers en lokale handelaren in IS-gebied ongeveer 34.000 tot 45.000 olievaten per dag uit olievelden in handen van IS komt, waarvan ze 60 procent voor eigen gebruik houden en 40 procent verhandelen over de grenzen van IS-gebied.
Een deel van die olie koopt het Syrische regime op. Een "symbiotische relatie", volgens Andersen.
Wat IS daarmee verdient gaat naar de strijd die ze voeren tegen ándere tegenstanders van het Syrische regime, zoals reguliere rebellen en de Koerden. "Het is allemaal heel doortrapt", zegt Andersen.
Een ander deel kan daarna bijvoorbeeld door lokale maffia Turkije binnenkomen, zegt Andersen. Volgens hem houdt de Turkse regering bewust een gedeelte van de grens met Syrië open omdat ze de rebellie niet willen afknijpen. "Het is een schimmige wereld van tussenpersonen die olie doorvoeren naar mensen die misschien doen alsof ze niet weten waar de olie vandaan komt."
Kans op IS-olie bij Nederlandse benzinepomp?
René Peters, olie- en gasexpert bij TNO, zegt dat de olie die de grens over gaat verwaarloosbaar is: "Het gaat om kleine hoeveelheden, zo'n 40.000 vaten per dag. Dat is op de wereldproductie van meer dan 90 miljoen vaten verwaarloosbaar."
Volgens Peters is het belangrijk onderscheid te maken in olie en geraffineerde producten zoals benzine of diesel.
Ook ruwe IS-olie, die toch op de vrije markt verhandeld kan worden, zien we niet zo snel in Nederland. Ook hier speelt de lokale vraag een grote rol, zegt Peters. En: het is te duur om de olie naar Europa te vervoeren en levert hier waarschijnlijk minder op dan dat de IS-oliehandelaren er lokaal voor kunnen krijgen.
Pomphouders weten herkomst olie niet
Ewout Klok, voorzitter van De Vrije Pomp, de vereniging van onafhankelijke pomphouders, zegt dat je als pomphouder geen zicht hebt op de herkomst van de olie.
De Vrije Pomp koopt olie in in het ARA-gebied: "Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen. Daar staat een groot depot waar we benzine uithalen. Van de herkomst hebben we geen idee." Verschillende leveranciers lossen verschillende benzines in één tank. "Benzine is benzine. Als je het eruit haalt, wordt er iets aan toegevoegd waardoor het een specifiek product wordt", zegt Klok.
Klok zegt niet te hoeven weten of er in Nederland IS-olie in de pomp zou zitten. "Als we het weg zouden halen ten bate van de financiering van IS, dan was het een ander verhaal. Maar dat is niet zo. Het is echt een heel klein deel van die grote plas die wij verhandelen."
Veiligheidsraad
Later vandaag komen de ministers van Financiën van de landen in de Veiligheidsraad bij elkaar. Zij willen ervoor zorgen dat IS nergens meer geld mee kan verdienen, dus ook niet met de verkoop van olie.