Nieuws2 mrt '13 11:25

Wanbeleid werd thuiszorgorganisatie Meavita fataal

Auteur: Fleur de Bruijn

Thuiszorgconcern Meavita heeft zich schuldig gemaakt aan wanbeleid.

Vakbond Abvakabo FNV ziet dit bevestigd in een conceptrapport over het faillissement van Meavita dat het tv-programma Nieuwsuur vrijdag naar buiten bracht. “We verwachten dat de rechter ook deze conclusie trekt'', zei voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV zaterdag.

Fusie vier zorginstellingen
Meavita, ontstaan uit een fusie van vier grote zorginstellingen, ging in 2009 failliet en liet een miljoenenschuld achter. Abvakabo sprak toen al van wanbeleid en stapte naar de Amsterdamse Ondernemingskamer. Er werkten 20.000 mensen, de omzet bedroeg ongeveer een half miljard euro en er waren 100.000 cliënten bij aangesloten.

Riskant, ongeloofwaardig en onbegrijpelijk
De Ondernemingskamer liet een onderzoek uitvoeren. Nieuwsuur legde de hand op een concept ervan. Een conclusie is dat de top van Meavita riskant, ongeloofwaardig en onbegrijpelijk heeft gehandeld.

De fusie zou uiteindelijk niets hebben opgeleverd. De FNV-bond wil dat de toenmalige bestuurders en toezichthouders alsnog hun verantwoordelijkheid nemen. Volgens de bond staken bestuurders enorm veel tijd en miljoenen euro's in 'absurde projecten'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen