Groot-Brittannië wil IVF-behandelingen met drie ouders
Groot-Brittannië wordt mogelijk het eerste land waar reageerbuisbevruchting met drie donoren mogelijk wordt. Bij deze 'drie-ouder-ivf' krijgt het embryo genen van de vader, de moeder en van een gezonde vrouwelijke donor. Dat moet voorkomen dat ongeneeslijke ziektes worden doorgeven aan het nieuwe kind.
Groot-Brittannië wil de omstreden techniek toestaan om verschillende redenen, zegt correspondent Lia van Bekhoven. "Omdat het technisch en wetenschappelijk mogelijk is. Omdat het goed is voor de reputatie van de Britten, zodat ze kunnen laten zien dat ze vooruitlopen op het gebied van dit soort medisch-wetenschappelijke innovatie. En omdat er elk jaar duizenden Britten zijn die kinderen baren met erfelijke ongeneeslijke ziekten."
De behandeling zal als eerste worden toegepast bij ouders van wie de moeder draagster is van een zeldzame erfelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een slecht werkend mitochondrion, het energiefabriekje van de cel. Het zieke DNA in de eicel van de moeder wordt vervangen door het gezonde DNA van de vrouwelijke donor. Deze ongeneeslijke ziekte kan alleen via de moeder worden doorgegeven en treft jaarlijks 1 op de 6500 baby's.
Omstreden
Volgens onderzoeken zou een meerderheid van de Britten géén bezwaar hebben tegen drie-ouder-ivf. Van Bekhoven: "Maar degenen die wél bezwaar hebben, zeggen dat het een stap is op weg naar designerbaby's, waarvan je de kleur van de ogen en het soort haar kunt bepalen."
Ander bezwaar van tegenstanders is dat de gevolgen op lange termijn onduidelijk zijn. "Als je nu gaat sleutelen aan het DNA van baby's, hoe werkt dat dan door in volgende generaties?"