Onderzoekscommissie weet lek niet te achterhalen
Er is een Kamerlid dat geheime informatie over de inlichtingendiensten heeft gelekt. Maar wie dat Kamerlid is, heeft een speciale onderzoekscommissie van de Tweede Kamer niet kunnen achterhalen.
"Er is sprake van het schenden van de geheimhouding, maar de commissie is er niet in geslaagd te achterhalen hoe en door wie dat is gebeurd. Dat staat in het rapport dat zojuist door de voorzitter van de commissie, ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten, is gepresenteerd.
De commissie sprak met alle fractievoorzitters en minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Dat zijn in principe alle personen die kennis hadden van de informatie die is gelekt. Maar niemand heeft zichzelf als het lek geopenbaard, schrijft de Commissie-Schouten: "De gesprekken hebben evenwel geen bekentenissen of voor anderen belastende verklaringen opgeleverd."
Dat laatste slaat op de mogelijkheid dat de fractievoorzitters de informatie zouden hebben gedeeld met anderen (bijvoorbeeld medewerkers) die het vervolgens doorgegeven zouden kunnen hebben aan NRC Handelsblad.
Dit rapport is het gevolg van een pijnlijke affaire die begon in 2014. Toen kwam minister Plasterk in de problemen omdat hij de Kamer niet juist zou hebben geïnformeerd over het aftappen van belgegevens door de AIVD. De oppositie diende een motie van wantrouwen in. Later schreef NRC Handelsblad op basis van anonieme bronnen dat de Kamer wel degelijk door minister Plasterk was geïnformeerd: vertrouwelijk in de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten.
Daarmee was duidelijk dat er geheime informatie gelekt was. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra deed aangifte. Het Openbaar Ministerie deed ruim anderhalf jaar onderzoek en daarbij kwamen een of meer Kamerleden in beeld. Omdat het OM niet bevoegd is om Kamerleden te vervolgen voor een ambtsmisdrijf, moest de Kamer zelf in een unieke procedure op basis van een wet uit 1855 aan het werk. Maar dus zonder resultaat.
Volgens politiek verslaggever Jaap Jansen kan de Kamer verder niet zo veel meer doen: "De Kamer moet nog debatteren over dit rapport, maar ik verwacht dat de zaak hiermee gesloten is. Een erg onbevredigend einde aan dit verhaal."