Tweede Kamer nog altijd gefrustreerd over onderzoek naar lek commissie-Stiekem
Er kwam namelijk niets uit. Het was een Whodunit zonder afloop. De film hield plotseling op. Vandaag debatteerde de Kamer over het rapport van de commissie-Schouten. Politiek-verslaggever Jaap Jansen was erbij.
"Ik zeg het maar zoals het is, hier staat een gefrustreerd mens". Mona Keyzer van het CDA verwoordt de gevoelens van de hele Kamer. Eén of meer fractievoorzitters hebben gelekt uit de commissie voor de inlichingen en veiligheidsdiensten, de club waarin alles wat besproken wordt, geheim moet blijven, de commissie-Stiekem.
Ronald van Raak van de SP stelt de vraag die bij iedereen leefde.
Een bijzondere commissie onder leiding van ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten onderzocht het, maar het spoor liep dood. Elke fractievoorzitter zei tegen de commissie: ik praat nooit over die commissie-stiekem, ik ben het lek niet.
"Het lek komt niet boven", vat VVD’er Ockje Tellegen samen. Bontes: "Er zijn in deze Kamer nog steeds één of meerder fractievoorzitters die wellicht een ambtsmisdrijf pleegden, maar gewoon aanblijven als Kamerlid."
Sinds ex-PVV’er Louis Bontes deze oproep vanmorgen deed, is er nog geen fractievoorzitter opgestapt. "Het is zeer onbevredigend dat er niets boven tafel is gekomen waardoor de verantwoordelijke aangepakt kan worden."
De onderzoekscommissie van Schouten had een onmogelijke opdracht:
Ze moest het doen met een wet uit 1855, die nog nooit was toegepast. "Frustrerend, want de vraag naar wie er mogelijk gelekt heeft blijft onbeantwoord. Ook de commissie geeft aan dat te betreuren. En dus is er maar één oplossing, en dat is de wet en regelgeving op het gebied van ambtsmisdrijven zo snel mogelijk aan te passen."
Gegevens openbaar
Sietse Fritsma van de PVV heeft een idee. Hij wil dat de belgegevens openbaar worden die de onderzoekscommissie mocht inzien: met wie belde de journalist die zijn artikel in NRC Handelsblad baseerde op lekken uit de commissie-Stiekem. "De betreffende fractievoorzitters kunnen hier dan vervolgens zelf uitleggen wat er met de journalist is besproken."
Maar ja, als je weet wie met wie gebeld heeft, zegt dat nog weinig. En als elke fractievoorzitter zegt: mij niet gezien, weet je nog niks. Henk Krol van 50plus spreekt wel eens iemand. "Een oud-vice-president van de rechtbank zei: als je mij die opdracht had gegeven was ik erachter gekomen."
Goede suggestie, maar zo’n man om advies vragen kan in deze zaak niet meer. De commissie had beperkte tijd (dat staat in wet) en heeft rapport al voltooid. Wie is die oud vice-president van de rechtbank trouwens, die een kopje koffie dronk met Henk Krol? "Ik ga niet hier, waar de hele bevolking mee kan kijken, zonder dat die persoon mij toestemming heeft gegeven, staan lekken."
Want lekken, dat doen Kamerleden voortaan niet meer. Padvinderswoord. Morgen antwoordt de commissie-Schouten de Kamer.