
"Het probleem zit vooral in het eindniveau'', zegt voorzitter Anne Flierman.
Alle als onvoldoende beoordeelde opleidingen vallen onder geesteswetenschappen, waarvan de 212 studies jaarlijks ruim 6000 nieuwe studenten trekken. Uit cijfers van de NVAO blijkt dat het onder meer gaat om opleidingen in categorieën als taal en letterkunde, kunst en cultuur en geschiedenis.
NVAO-voorzitter Flierman erkent dat het beeld "niet goed is''. Opleidingen schoten onder meer tekort op het "functioneren van de examencommissie, het academisch gehalte en de samenhang tussen programma-onderdelen''. In totaal zou 13 procent van de opleidingen in de geesteswetenschappen 'niet aan de maat' zijn.
De meeste onvoldoendes vielen bij de Rijksuniversiteit Maastricht, waar zes opleidingen als onvoldoende werden beoordeeld. Het gaat onder meer om European Studies, Mediastudies, European Public Affairs en Kunst en Cultuurwetenschappen. Bij de Universiteit Utrecht, de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen kregen vier studies een negatieve beoordeling.
Consequenties
Volgens het Interstedelijk Studenten Overleg worden vooral pas afgestudeerden geraakt door de negatieve beoordelingen. "Een onvoldoende voor de accreditatie betekent echter niet dat de afgestudeerden ten onrechte een diploma hebben ontvangen'', benadrukt de studentenorganisatie, die vindt dat er meer aandacht moet komen voor de kwaliteit van onderwijs.
De betreffende universiteiten krijgen van de NVAO 2 jaar om hun zaken op orde te krijgen. Inmiddels hebben alle opleidingen verbeterplannen opgesteld die zijn goedgekeurd door de NVAO, liet de Vereniging van Universiteiten (VSNU) weten.
Uit de cijfers van de NVAO blijkt overigens dat het niet louter kommer en kwel is in onderwijsland. Naast de 26 negatief beoordeelde opleidingen, bleken er 160 'voldoende' te presteren. Nog eens 21 opleidingen kregen het stempel 'goed'.
“Vorig jaar hebben we bij alle opleidingen in het universitair onderwijs gezien dat 3 à 4 procent onder de maat was. Nu is dat 13 procent: echt betekenisvol meer dan we gewend zijn”, reageert voorzitter Anne Flierman van de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie) op BNR.