Nieuws8 jan '16 13:53

Van der Steur zwijgt nog over excuses aan professor

Auteur: Jeroen Stans

Excuses en eerherstel voor professor Maat, minister Ard van der Steur wil er nog niet op vooruit lopen. Pas volgende week gaat hij in een brief aan de Tweede Kamer op de zaak in, zo liet de minister van Justitie vandaag weten.

Foto: ANP
Foto: ANP

Professor George Maat kwam in opspraak toen een lezing over zijn werk bij de identificatie van de MH-17 slachtoffers via RTL naar buiten kwam. Minister Van der Steur noemde die lezing waarbij foto’s werden getoond "buitengewoon ongepast en onsmakelijk". Maar uit een feitenonderzoek blijkt dat professor Maat niets verkeerds heeft gedaan. Hij week volgens dat onderzoek niet af van de norm en afgemaakte afspraken. Ook had hij toestemming voor de lezing en straalde de presentatie "respect uit".

Minister Van der Steur krijgt er juist wel van langs in het rapport. Want hij haalde hard uit naar Maat "zonder goed inzicht in de feiten" te hebben. Van der Steur gooide de professor uit het team dat zich bezig hield met de identificatie van de slachtoffers van vlucht MH-17.

Professor Maat eist nu excuses en eerherstel van de minister. Of Van der Steur die ook maakt, wil de minister dus nog niet zeggen. Als hij dat niet doet, overweegt Maat een proces tegen de minister aan te spannen.

Gerelateerde artikelen