Nieuws15 jan '16 08:27

Van der Steur ook in brief Kamer door het stof

Auteur: Karlijn Meinders

De carrière van Ard van der Steur als minister van Justitie is nog geen jaar oud, maar zit vol met hobbels. In een brief aan de Kamer geeft hij toe fouten te hebben gemaakt in de zaak rond MH17-onderzoeker George Maat.

Voor de derde keer in tien maanden moet Van der Steur toegeven dat hij fout zit. Gister bood hij zijn excuses aan Professor Maat aan. Hij zegt te veel vanuit emotie te hebben gehandeld. En het politiedossier had hij al veel eerder moeten opvragen en ter inzage aan de Kamer moeten geven, zegt hij nu ook in een brief aan de Kamer.

Achteraf gezien
Politiek-verslaggever Jeroen Stans: "Dit is absoluut nog niet klaar. De Tweede Kamer heeft nog een behoorlijk appeltje met hem te schillen. De oppositie vindt dat de Kamer het zwijgen is opgelegd door minister Van der Steur. Het rapport dat Maat vrijwel geheel vrijpleit is lange tijd niet naar de Kamer gestuurd. Toen dit wel gebeurde waren grote delen zwart gelakt. Daar was de Kamer boos over. Achteraf gezien zegt Van der Steur: ik had dat rapport ongelakt aan de Kamer moeten geven."

Meer incidenten
Naast deze drie grote affaires waren er nog veel meer kleinere incidenten, zegt Stans. "Met zijn hele begrotingsbehandeling kreeg hij de hele oppositie tegen zich. De oprichting van de Nationale Politie lag bij een groot deel bij zijn voorganger, maar hij heeft nog maanden volgehouden dat alles op schema lag en vervolgens bleek dat de reorganisatie twee keer zo lang zou duren en zou kosten."

Het meest opvallende is volgens Stans dat zijn eigen VVD en coalitiepartner PvdA zich wel heel erg stil houden. "Die twee partijen zijn niet van plan om voor hem de kastanjes uit het vuur te halen. Hij heeft niet hun onvoorwaardelijke steun, dit moet hij zelf oplossen."

Naar alle waarschijnlijk vindt volgende week een nieuw debat plaats over de kwestie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen