Nieuws19 feb '16 08:11

Relletje Trump en Paus doet weinig met peilingen

Auteur: Karlijn Meinders

Als je een muur aan de Mexicaanse grens wil bouwen, ben je niet christelijk. Aldus de paus over Donald Trump. In eerste instantie reageerde Trump daar furieus op, maar inmiddels lijkt hij een heel klein beetje in te binden.

Foto; ANP
Foto; ANP

Amerika-correspondent Reinout van Wagtendonk:  'Het instinct van Trump was natuurlijk om als de straatvechter uit New York gelijk heel hard, heel sarcastisch en gemeen terug te slaan. Dus dat gebeurde. Hij zei dat wat de paus deed 'disgraceful' was."

Trump nam dus een stapje terug en dat is niet gek, want katholieke kiezers maken een aanzienlijk deel uit van de Amerikaanse kiezers, zegt Van Wagtendonk. "Zo'n 20 procent. Zeker ook van de achterban van Trump. Mogelijk dat zelfs hij zich realiseert: ik kan alles roepen, maar met de paus moet ik toch oppassen."

Voorverkiezingen
Ondertussen gaan de voorverkiezingen gewoon door. Het is vooral spannend welke mainstream kandidaten er bij de republikeinen overblijven om het op te nemen tegen Trump en Cruz. "Volgens de peilingen gaat Marco Rubio het best. Hij zou zelfs Cruz nog wel kunnen inhalen, maar Trump staat ver bovenaan. Zelfs na het relletje met de paus."

Bij de democraten wacht een belangrijke uitslag in Nevada. "Vooral Hillary Clinton en haar team gaan er vanuit dat zo gauw de voorverkiezingen naar de meer zuidelijke staten gaan, waar veel meer minderheidskiezers wonen, dat ze dan onmiddellijk Bernie Sanders achter zich zou laten. Maar de peilingen geven aan dat dit wellicht helemaal niet het geval is. Als ze daar verliest, of met kleine voorsprong wint, dan is dat verhaal kapot dat zij automatisch voor haar zouden zijn. Dan heeft ze een groot probleem op de route die zij hoopt te bewandelen richting de nominatie."

Gerelateerde artikelen