Nieuws23 okt '13 09:12

Nederland niet meer grootste antibioticaverbruiker

Auteur: Thijs Baas

De Nederlandse veehouderij is niet meer de grootste verbruiker van antibiotica in Europa. Volgens de Wageningse onderzoeker Nico Bondt komt dit doordat we in Nederland terughoudender zijn geworden met het antiobioticagebruik.

Terwijl Nederland in 2007 wat betreft antibioticagebruik nog de koppositie had, zit onze veehouderij nu in de middenmoot. Dat staat in een rapport van het Europees Geneesmiddelenbureau, de EMA.

Volgens Nico Bondt, onderzoeker aan de Wageningen Universiteit, komt dit doordat de preventieve gezondheidszorg flink is verbeterd. “Veehouders en dierenartsen zijn steeds terughoudender geworden in het toepassen van antibiotica.”

Daardoor is er volgens hem minder kans op het ontstaan van resistentie. “Dat betekent dat antibiotica effectief blijven. Dat is heel gunstig voor ons als we een keer een ernstige bacteriële infectie hebben opgelopen. Dan zijn er meer behandelmogelijkheden.”

Internationaal probleem
Per land bestaan grote verschillen in het gebruik van antibiotica en ook in de mate van resistentie, zowel bij dieren als bij mensen. “Resistentieontwikkeling is bij uitstek een internationaal probleem. Daar kunnen we zeker last van krijgen”, zegt Bondt.

Hij wijst erop dat de problemen in Azië en Afrika nog veel groter zijn. Omdat er heel wat wordt afgereisd in de wereld, kunnen er resistente bacteriën met mensen meekomen naar Europa.

Zorgvuldig
Bondt vindt niet dat er meer regels moeten komen, maar dat mensen verstandiger met antibiotica moeten leren omgaan. “Mensen, ook artsen, beseffen steeds meer dat we echt heel zuinig en zorgvuldig met antibiotica moeten omspringen. Dat is de enige manier om ze ook op de lange termijn effectief te houden.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen