Nieuws3 jul '13 16:47Aangepast op 3 jul '13 17:25

Schippers over paardenvlees: 'Ik gaf voldoende huishoudtips'

Auteur: BNR Webredactie

Minister Schippers van Volksgezondheid vindt dat ze genoeg heeft gewaarschuwd voor paardenvlees. Hiermee reageert ze op een artikel in het AD, waarin staat dat zij een advies van de Voedsel en Warenautoriteit om meer te waarschuwen, naast zich neergelegd heeft.

“We hebben 50 miljoen kilo vlees teruggehaald, dat doen we niet omdat we denken dat er niets aan de hand is, of zou kunnen zijn. Daarnaast heb ik verschillende keren voor de camera aangegeven dat je rauw vlees moet scheiden van je groente en dat je vlees goed moet bakken. Ik zei dat zo vaak dat mijn vrienden me vroegen sinds wanneer ik verstand heb van het huishouden.”

Vleesschandaal
De kwestie draait om het vleesschandaal dat begin dit jaar opdook. Toen kwam aan het licht dat er in diverse producten paardenvlees was verwerkt terwijl op de verpakkingen stond dat er rundvlees in zou moeten zitten.

“Ik heb mij in de Kamer verantwoord tegen Kamerleden die vroegen of het niet een beetje overdreven is om 50 miljoen kilo vlees terug te halen. Toen heb ik aangeven: de voedselveiligheid gaat voor alles. Wij doen dat niet zomaar, wij doen dat omdat wij niet zeker kunnen zijn of dit vlees allemaal wel in orde is.”

Zwangere vrouwen
De NVWA adviseerde 'het publiek' en 'met name de risicogroep zwangere vrouwen' opnieuw te waarschuwen voor de gevaren van ingevoerd vlees uit landen als Roemenië en Bulgarije. Volgens ambtenaren was dat nodig omdat hierin de parasieten trichinella en toxoplasma relatief veel voorkomen. "Vlees van deze paarden levert, gezien de ernst van de ziekten bij de mens, een beduidend risico op voor de volksgezondheid als het rauw of onvoldoende verhit wordt geconsumeerd'', zo citeert de krant uit een document van 21 februari.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen