Nieuws6 jan '16 19:13

Recordaantal meldingen nepmails

Auteur: BNR Webredactie

Bij de Nationale Fraude-helpdesk is vorig jaar een recordaantal meldingen van nepmails binnengekomen. Computercriminelen geven zich meestal uit als medewerker van een groot bedrijf als Albert Heijn, NS of Kruidvat.

Foto: Edwin Driessen (BNR)
Foto: Edwin Driessen (BNR)

''2015 is een recordjaar als het gaat om klachten over nep-emails'', zegt woordvoerder André Vermeulen van Stichting Nationale Fraudehelpdesk. Zijn organisatie ziet bovendien een andere trend. Computercriminelen verleggen hun aandacht van banken naar grootwinkelbedrijven.  ''Banken hebben tegenwoordig allemaal een security-afdeling, die sites snel uit de lucht weten te halen. Grootwinkelbedrijven hebben dit soort afdelingen nauwelijks''.

 

Bovendien zien mailtjes van criminelen er steeds professioneler uit. ''Eén tot twee jaar geleden zaten die mails nog vol taalfouten. Dat is er wel uitgehaald tegenwoordig''.

Wie is de afzender?
Zowel het Kruidvat als de Nederlandse Spoorwegen zeggen weinig te kunnen uitrichten tegen de verstuurders van de nepmails. ''Ze komen bijna allemaal uit het buitenland'', zegt Eric Trinthamer van NS. Een security-afdeling om dit te doen heeft het bedrijf niet. ''De NS is een bedrijf om treinen te laten rijden. Voor dit soort zaken gaan we naar organisaties als de politie''.

''Af en toe behalen we een succesje en kunnen we via een provider een site uit de lucht halen'', zegt José Mes van het Kruidvat. ''Het is vaak lastig, omdat niet duidelijk is wie de afzender is, die vermoedelijk ook nog in het buitenland is gevestigd''.

Volgens André Vermeulen van de  Fraudehelpdesk hebben de afzenders meerdere doelen. ''Soms willen de criminelen zogeheten mallware op een computer installeren. Dat is software waarmee ze hopen bankgegevens buit te maken. Ook zien we veel mailtjes voorbijkomen waarin om een mobiel nummer wordt gevraagd. Mensen die dit nummer intoetsen krijgen dan een sms-abonnement, waar ze maar moeilijk van af komen'.'

Te mooi om waar te zijn
NS adviseert mensen nooit op een zogeheten phishing-mail te reageren. ''Als een aanbieding te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo'', zegt Eric Trinthamer. In mails die van de NS afkomstig zouden zijn, wordt bijvoorbeeld gezegd dat de ontvanger een gratis NS-jaarkaart heeft gewonnen.''Kijk goed naar de afzender'', zegt José Mes van Kruidvat. ''Wij sturen alleen mails met de titel nieuwsbrief en de extensie Kruidvat.nl''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen