Nieuws20 nov '15 13:32

Overleg Brussel vooral over grenscontroles en informatie-uitwisseling

Auteur: Karlijn Meinders

In Brussel zijn de Europese ministers van Justitie bijeen om over Parijs en terreur te praten. De Fransen willen na de aanslagen van afgelopen weekend snelle maatregelen om terrorisme in Europa tegen te gaan.

Reitsma vertelt dat de belangrijkste onderwerpen die vandaag worden besproken betere grenscontroles en informatie-uitwisseling zijn. "Die onderwerpen stonden al op de agenda, maar daar moet na Parijs haast mee worden gemaakt, zeiden vanmorgen de Franse ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken."

Het meest in het oog springende plan is de uitwisseling van vluchtgegevens tussen landen, vertelt Reitsma. "Daar wordt al jaren over gebakkeleid met het Europees Parlement, dat zich zorgen maakt om de privacy. Maar de Duitse minister van Justitie zei dat dit voor het eind van dit jaar nog geregeld moet zijn."

Wat betreft de grenscontroles gaat het vooral over de buitengrenzen. Daar ligt ook voor Nederland een prioriteit, zegt minister Van der Steur:

Hier zouden we volgens Reitsma op korte termijn al iets van kunnen merken. "Waarschijnlijk betekenen strengere controles aan de buitengrenzen van de EU dat als je van vakantie buiten Europa terug vliegt, je gewoon weer je paspoort moet laten zien."

Op de mogelijkheid van een mini-Schengen-akkoord wilde minister Van der Steur nog niet ingaan. Reitsma verwacht dat dit meer een onderwerp is voor de lange termijn en dat hier vandaag niet al te veel over gesproken gaat worden. "Vandaag moeten de ministers vooral actie laten zien."

Gerelateerde artikelen