Nieuws4 feb '16 12:27

Kinderombudsman wil aanblijven tot opvolger bekend is

Auteur: Judith Laanen

Kinderombudsman Marc Dullaert wil aanblijven tot zijn opvolger bekend is. Dullaert vreest voor continuïteit in de strijd voor kinderrechten, zegt hij tegen BNR.

Er is veel ophef sinds de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen vorige week aankondigde de termijn van de Kinderombudsman niet te verlengen.  Een petitie die oproept tot het aanblijven van Dullaert is tienduizenden keren ondertekend.

Volgens Dullaert gaat het vanwege de lange inwerkperiode niet lukken tijdig een nieuwe kinderombudsman op die post te hebben, ondanks dat de wet dat voorschrijft. "Het gaat niet lukken dan een ingewerkte kinderombudsman op die post te hebben."

Dat wil Dullaert doen door zes maanden langer als waarnemend kinderombudsman aan te blijven tot er een opvolger is. "Er moet iemand zijn die voor de belangen van het kind opkomt. Ik zet mijn trots opzij."

Zijn vertrek is niet zonder directe gevolgen. Nederland is sinds september voorzitter van de Taskforce Europese Kinderombudsmannen, en kan die positie verliezen als er geen tijdige vervanger van Dullaert is. "Dat klopt, dan gaat de voorzittershamer per 1 april naar een ander Europees land. Het is lastig uit te leggen, ik ben ingewerkt op alle dossiers."

Termijn eerder afgelopen
Er was eerder afgesproken dat Dullaert tot voorjaar 2017 mocht blijven. Toch is de Nationale Ombudsman Van Zutphen van mening veranderd. Dullaert wilde geen commentaar geven "op dat proces". "Het enige dat mij nu interesseert is dat er continuïteit is. Dit is in het belang van de kinderen. We moeten vooral vooruitkijken en niet terugkijken op wat er gebeurd is."

Dullaert zegt Van Zutphen niets kwalijk te nemen over de gang van zaken. "Het is gegaan zoals het is gegaan. Ik vind dat we trots kunnen zijn op de instituten Nationale Ombudsman en Kinderombudsman. Daar moet parlement ook trots op kunnen zijn."

De positie van Dullaert werd gisteren besproken tijdens een besloten vergadering in de Tweede Kamer, maar het blijft onduidelijk waarom Dullaert nu precies weg moet. Van Zutphen ging na afloop weg zonder vragen van de pers te beantwoorden. "Het was een besloten vergadering, daar heeft de Nationale Ombudsman recht op. Ik weet niet wat er besproken is", zegt Dullaert.

Gerelateerde artikelen