Nieuws5 jan '16 14:39

Vakbond cabinepersoneel wil internationale regels agressieve passagiers

Auteur: Mark Hulstein

De Vakbond van Nederlands Cabinepersoneel wil internationale regels voor het opvangen van agressieve passagiers in vliegtuigen. Er wordt al energie in gestoken, zegt de vakbond, maar mondiale afspraken zouden moeilijk zijn.

Foto: ANP
Foto: ANP

Een passagier heeft zondag tijdens een vlucht naar Peking een co-piloot van KLM verwond. De man was verward en is door onder andere passagiers overmeesterd. De internationale luchtvaartorganisatie IATA ziet het aantal incidenten toenemen, schrijft de Telegraaf.

Volgens Annette Groeneveld, voorzitter van de Vakbond van Nederlands Cabinepersoneel, ziet niet direct een groei in het aantal incidenten, maar minder wordt het ook niet. Ze pleit daarom voor internationale regels en procedures over hoe agressieve passagiers na een landing worden opgevangen. "Het zou zeker helpen. Dat is iets waar al tijd en energie in gestoken wordt. Maar het is heel moeilijk om echt globaal dezelfde afspraken te maken met alle landen waar vliegtuigen landen. Daar wordt tijd en energie in gestoken, maar het is nog lang niet zoals we dat graag zouden willen", zegt Groeneveld.

Agressieve passagier weer retour
Het komt wel eens voor dat een agressieve passagier na de landing weer wordt 'teruggegeven' aan het personeel van het vliegtuig, meent Groeneveld. "Een land zit  niet echt op een 'unruly passenger' te wachten. Dus soms pakken ze dat heel goed op en arresteren ze de passagier en gaan ze proberen te vervolgen. En soms krijgen we ze per kerende post weer retour, dat is ook wel eens gebeurd."

Het cabinepersoneel wordt volgens Groeneveld getraind om situaties met agressieve passagiers te laten deëscaleren. "Het begint met proberen om de zaak te sussen. Soms lukt dat niet, dan kom je uiteindelijk in de situatie dat je zo iemand moet overmeesteren en in het uiterste geval in de boeien moet slaan", zegt Groeneveld. In Nederland is het overigens goed geregeld. Als het vliegtuig hier landt, neemt het Openbaar Ministerie het over en zorgt er voor dat de persoon wordt vervolgd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen