Nieuws26 jan '16 07:30

Belastingdienst kan inschrijvingen starters niet aan

Auteur: Mark Hulstein

De Belastingdienst kan de grote stroom aan starters niet aan. Dat schrijft het FD. Dit jaar zijn er tot nu toe tien procent meer inschrijvingen van ondernemers dan in dezelfde periode vorig jaar.

Foto: ANP
Foto: ANP

De Belastingdienst heeft extra mensen ingezet om alle inschrijvingen te verwerken. Het aantal zzp'ers zal voorlopig ook nog niet afnemen, meent Maarten Post, ZZP Nederland. "Wat we tijdens de crisisperiode ook hebben gezien is dat sommige zelfstandigen het niet gehaald hebben, dat ze in moeilijkheden kwamen. En dat is min of meer logisch, want dat zie je bij bedrijven altijd. Maar de meeste zelfstandigen die in een niche opereren hebben gewoon lekker doorgewerkt. En met name voor jongeren is dat een teken van: het kán", zegt Post.

Vandaag wordt er in de Eerste Kamer gesproken over de VAR-verklaring voor ZZP'ers. "De VAR-verklaring is gemaakt voor opdrachtgevers die het minder prettig vinden dat er een naheffing komt als ze een schijnconstructie hebben opgezet. En dat vinden we heel kwalijk, we zijn tegen schijnconstructies. Wij willen dat opdrachtgevers zich goed gedragen. Dus we hebben de politiek en het ministerie gezegd dat er een systeem moet komen dat minder kost en dat ZZP'ers in vrijheid kunnen ondernemen. Dus we willen dat de Eerste Kamer het plan gaat goedkeuren", zegt Post. In het voorstel dat wordt besproken wordt de VAR-verklaring afgeschaft. Het risico voor de ZZP'er neemt dan af en wordt gedeeld met de opdrachtgever.

"We vinden het heel kwalijk dat bedrijven optreden als opdrachtgevers. En dat mensen die zelfstandig zijn handelen als werknemers om lagere kosten te hebben. Je ziet dat ook in overheidsdiensten en semi-overheidsdiensten. De journalistiek is daar een mooi voorbeeld van. Dus wij hopen er op dat mensen die zelfstandig ondernemer zijn niet in afhankelijkheid worden gebracht", zegt Post.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen