Nieuws21 dec '15 15:25

Vuurwerkverbod in Hilversum blijft, vuurwerkhandelaren teleurgesteld

Auteur: Judith Laanen

Het vuurwerkverbod voor een deel van het centrum van Hilversum mag voorlopig gehandhaafd blijven. Dat besloot de Raad van State vandaag. Burgemeester Broertjes ziet wel wat in een landelijk verbod.

Zo steek je vuurwerk af, mét beschermende bril. Foto: ANP.
Zo steek je vuurwerk af, mét beschermende bril. Foto: ANP.

Een aantal vuurwerkhandelaren vreesde een omzetdaling vanwege het verbod, en had de voorzieningenrechter gevraagd het verbod voorlopig op te heffen. Volgens hen zouden bewoners van het aangewezen gebied geen vuurwerk meer kopen.

De Raad van State besliste vandaag dat het college van burgemeester en wethouders het verbod mocht instellen. De uitspraak is voorlopig, vanwege de spoed waarmee de handelaren een beslissing wilden. In de loop van volgend jaar komt een definitieve uitspraak.

Burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes zegt dat het verbod in het centrum, waar de horeca zit, alleen maar voor de veiligheid en het voorkomen van overlast is.

 

Er zijn volgens Broertjes 57 andere gemeenten in Nederland met vuurwerkvrije zones. "Daarin loopt Hilversum wel voorop maar is zeker niet de enige."

Bussemaker: vuurwerkverbod niet nodig
Gisteren zei minister Bussemaker van Cultuur dat een landelijk vuurwerkverbod nog niet nodig is, maar Broertjes voelt daar wel wat voor. "Ik nodig minister Bussemaker uit eens in mijn mailbox te kijken naar al die adhesiebetuigingen die ik gekregen heb sinds het openbaar bestuur eindelijk haar verantwoordelijkheid neemt de afgelopen twee, drie jaar."

Geen vuurwerk in Hilversum tussen 31 december en 1 januari
In het uitgaansgebied in het centrum van Hilversum en een deel van het Langgewenst mag geen vuurwerk worden afgestoken. Ook mag tussen 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur geen consumentenvuurwerk worden afgestoken in het aangewezen gebied.

Vuurwerkhandelaar Johan Witbaard, initiatiefnemer van de rechtszaak, is het niet eens met de uitspraak:

De bestaansrecht van zijn winkel hangt volgens Witbaard af van het verbod, dat hem naar verwachting zeker 15 procent aan inkomsten gaat schelen.

Volgens hem zijn er te veel zaken doorgeschoven naar de definitieve uitspraak en is er nu te veel aandacht gegeven aan het aspect openbare orde. Witbaard had de "morele steun" van andere Hilversumse vuurwerkhandelaren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen