Nieuws4 jan '16 21:50

De nep-agent is zeer actief in Nederland

Auteur: BNR Webredactie

In 2015 zijn zo tientallen incidenten te noemen waarbij nep-agenten actief waren. Hoe komen die criminelen aan uniformen? En wat doet de politie hier eigenlijk aan? Elisabeth Steinz zocht het uit.

Foto: ANP
Foto: ANP

De nepagent is actiever dan ooit. De twee mannen die vorige week werden ontvoerd in Chaam werden meegenomen door nepagenten, in Vlaardingen werd onlangs een vrachtwagen overvallen door nepagenten.

Ze lijken op echte agenten, inclusief uniform, embleem en wapen. Je kunt ze niet van echt onderscheiden. Afgelopen jaar waren er tientallen aangiftes waarbij nep-agenten betrokken waren. Maar hoe komen deze criminelen aan uniformen? Op Marktplaats vind je ze niet. Wel iemand die op zoek is, maar die advertentie heeft Marktplaats inmiddels verwijderd. Want het mag helemaal niet, vertelt Sanne Godron van de site: "Het is niet toegestaan om op Marktplaats uitrusting van de politie of andere wetshandhavers aan te bieden of te vragen."

Het is wettelijk verboden om te handelen in overheidsuniformen, of delen daarvan, benadrukt de nationale politie. Toch is het volgens Nathalie Schubart van de regio Noord Nederland wel eens voorgekomen.

Vooral in de tijd van de oude uniformen is er niet altijd goed op gelet wie nou eigenlijk wat thuis had liggen, zegt ook Harry van Rijn van de Nationale Politie Bond. "Er zijn collega's die hebben hun uniformen al zo'n tien jaar, destijds was de registratie daarvan niet optimaal."
 
 
 
 
Maar verder dan een dringend verzoek aan de agenten komt de politie niet. Een echte controle op wat er in- en uitgaat is er niet, simpelweg omdat het niet bij te houden is, zegt Nathalie Schubart van de regio Noord Nederland: "Er komt bij de logistieke afdeling zoveel binnen. Er gaan dingen stuk, er wordt van alles bij besteld. Dat is niet te controleren."

En dat blijft een risico. Cijfers zijn er overigens niet - de politie houdt niet bij hoeveel incidenten er precies zijn met nep-agenten. Wat de vraag oproept hoe je nou kan weten met wie je van doen hebt als je staande wordt gehouden. Moet je dan iedere agent naar zijn identificatiebewijs vragen? Ja, dus.

"Wanneer wij in burger zijn moeten wij dat zelfs ongevraagd doen en wanneer wij in ons uniform lopen mag iedereen daar naar vragen en zijn wij verplicht het te tonen", zegt Nathalie Schbuart.

Gerelateerde artikelen