Nieuws20 aug '14 10:47

Overschot rijinstructeurs gaat ten koste van kwaliteit

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal rijinstructeurs is explosief gestegen, terwijl er minder rijexamens worden afgelegd. Stimuleringsmaatregelen van het UWV zouden hiervoor wel eens de oorzaak kunnen zijn.

In 2008 telde Nederland nog 5300 rijscholen, dit jaar is dat opgelopen naar ruim 8100. Volgens brancheorganisaties zijn dat er veel te veel. De wildgroei aan opleiders is volgens De Telegraaf grotendeels het gevolg van een beleid waarbij het UWV werklozen stimuleerde een rijschool te starten.

Veel beginnende opleidingen worden met bijstand gesteund. Er is daardoor een overschot aan opleiders en rijlessen worden aangeboden tegen prijzen waar ondernemers geen stuiver aan verdienen. Volgens brancheorganisaties gaat dit vooral ten koste van de kwaliteit, waardoor kandidaten de dupe worden van de scheefgroei in de branche.

Nederland telt ongeveer 15.000 bevoegde rijinstructeurs. Er is slechts werk voor zo'n 8000 fulltimers, zegt brancheorganisatie Stichting Rijschool Belangen. Vooral tussen 2008 en 2012 zijn mede door toedoen van het UWV duizenden mensen opgeleid tot rijinstructeur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen