Nieuws12 feb '16 14:17

Een werkend vaccin tegen Zika duurt nog zeker 18 maanden

Auteur: BNR Webredactie

Het duurt nog anderhalf jaar voordat er een werkend vaccin tegen Zika beschikaar is. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie vanmorgen bekendgemaakt. De WHO kijkt momenteel naar twee vaccins die in aanmerking komen voor een testfase.

Momenteel wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van een werkend vaccin, maar het kan het volgens de WHO ook nog wel enige tijd duren voordat het vaccin daadwerkelijk gebruikt kan worden. Eerst moeten hiervoor nog allerlei tests plaatsvinden en daar kan maanden overheen gaan. Dat heeft Marie-Paule Kieny, assistent-directeur-generaal van de WHO voor Gezondheidssystemen en Innovatie, vrijdag gezegd.

Twee middelen, een Amerikaans DNA-vaccin en een product uit India, maken volgens Kieny de meeste kans te worden ingezet voor een test. De mogelijke vaccins zijn afkomstig uit de Verenigde Staten en India.

Optimistisch
Volgens viroloog Ab Osterhaus is de planning van 18 maanden erg positief. Het duurt zeker 18 maanden voordat er kan worden begonnen met testen, dus denk eerder in termijnen van jaren dan in maanden.

Link
Het virus wordt in verband gebracht met twee neurologische aandoeningen, microcefalie of een onvolledige ontwikkeling van de hersenen bij foetussen, en de ziekte van Guillain-Barré, een aandoening van het motorische zenuwstelsel. In Brazilië zijn duizenden kinderen geboren met een te kleine schedel en onvolgroeide hersenen. Wetenschappers vermoeden een verband met het zikavirus.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen