Dieselgate houdt Volkswagen nog zeker tot volgend jaar bezig
Het onderzoek naar het gesjoemel met de uitstoot van dieselauto's van Volkswagen duurt nog zeker tot volgend jaar. Er zijn 450 interne en externe experts bij het onderzoek betrokken.
Dat heeft president-commissaris Hans Dieter Pötsch van Volkswagen gezegd op een persconferentie op het hoofdkantoor in Wolfsburg. Volgens Pötsch is een relatief kleine groep werknemers betrokken geweest bij de fraude. Degenen die verantwoordelijk zijn zullen worden gevonden en aangeklaagd, verzekerde hij. "We zullen niet rusten totdat de schuldigen zijn gevonden. Er wordt niks onder het tapijt geveegd." Negen managers zijn inmiddels geschorst in verband met de zaak.
Defensief
Volgens correspondent Derk Marseille probeert Volkswagen het schandaal kleiner te maken. "Uit de eerste resultaten van het interne onderzoek zou blijken dat er niet bewust door het VW-concern op grote schaal gemanipuleerd is. VW wijt het aan fouten van enkele individuele medewerkers. 450 interne en externe onderzoekers zijn bezig met de zaak. Ze hebben laptops, usb-sticks en telefoons in beslag genomen."
Maatregelen
Het Duitse autoconcern neemt maatregelen om ervoor te zorgen dat de fraude nooit meer kan gebeuren. Volgens de voorzitter van de Raad van Toezicht van Volkswagen worden IT-systemen geïnstalleerd die de interne procedures strenger moeten maken. Het schandaal werd veroorzaakt door een reeks fouten, aldus Pötsch, die diepe spijt betuigde over de kwestie.
Terugroepactie
Vanaf januari 2016 komen in Europa eerst de auto's met een 2.0 liter Turbo Diesel Injection (TDI) in aanmerking voor een update, die ingreep duurt rond de 30 minuten. Vanaf het tweede kwartaal krijgen de 1.2 liter TDI’s een reparatie; de 1.6 liter auto’s volgen in het derde kwartaal. Over een Amerikaanse reparatie-actie wordt later pas meer bekend, omdat die door strengere regels ingewikkelder is.
Vertrouwen
De belangrijkste prioriteit en uitdaging van het Duitse autoconcern is nu het terugwinnen van vertrouwen, stelde Pötsch. Sinds het schandaal in september aan het licht kwam is Volkswagen door "een ongekende periode" van turbulentie gegaan, stelde de bestuurder. Hij denkt dat het verdedigen van het marktaandeel van het grootste autoconcern van Europa "niet makkelijk" zal zijn in de nasleep van de dieselfraude waarbij wereldwijd 11 miljoen auto's zijn betrokken.
Verandering
Bestuursvoorzitter Matthias Müller zei donderdag dat Volkswagen het schandaal ziet als een katalysator voor verandering, die het bedrijf nodig heeft. "We zullen niet toestaan dat deze crisis ons verlamt.''