
Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. De banenreductie treft voornamelijk administratieve- en beheersfuncties die niet meer nodig zijn na de krachtenbundeling van Jumbo met C1000. De directie is van plan sommige van die activiteiten nog te verkopen, waardoor een deel van het boventallig personeel waarschijnlijk aan het werk kan blijven.
Jumbo's servicekantoor in Amersfoort sluit in de loop van 2016 in ieder geval de deuren. Alle hoofdkantoormedewerkers gaan voortaan centraal vanuit het Brabantse Veghel werken. Jumbo kijkt ook naar het afstoten van de eigen centrale slagerij in het Drentse Beilen.
'Verstandige zet'
Volgens retail- en supermarktdeskundige Paul Moers is het een verstandige zet van de supermarktketen. "Als je ziet hoeveel mensen de C1000 heeft meegebracht op dat hoofdkantoor, dan is er eigenlijk een kind met een waterhoofd aan het ontstaan in het hoofdkantoor van Jumbo. En dat is het laatste wat je moet hebben. Want Jumbo is een formule die aan 'idlp' doet, iedere dag een lage prijs. En dan past een groot hoofdkantoor helemaal niet. Er is nu rust in de tent en de integratie is achter de rug. En nu vliegen er op het hoofdkantoor één op de vijf man uit en ik denk dat dat een terechte zaak is", zegt Moers tegen BNR.
'Klaarmaken voor Ahold'
Het supermarktconcern maakte afgelopen jaar een "behoorlijke winstsprong''. Financieel directeur Ton van Veen gaat uit van een plus van ongeveer 10 procent in het bedrijfsresultaat. De omzet van de Jumbo Groep liep echter terug van 6,8 miljard euro in 2014 naar 6,6 miljard. Dit komt doordat het concern nu een stuk minder winkels telt dan een jaar geleden. Paul Moers: "Het bedrijf doet het briljant. Het marktaandeel is het afgelopen jaar, zonder nieuwe filialen mee te tellen, met 1,8 procent gegroeid. Dat is prima. Want de markt in Nederland voor supermarkten is met zo'n anderhalf procent gegroeid. Dus dat doen ze uitstekend. Ze doen eigenlijk alle dingen goed. Ze maken zich nu vooral klaar voor het grote Ahold."
FNV
FNV Bondgenoten is minder positief over het verdwijnen van de banen. Men begrijpt bij de bond dat er dubbeling is van functies bij een fusie. "Daar moet je wat aan doen, daar ben ik het mee eens. Maar in dit geval wordt er ook veel werk uitbesteed. En dat betekent dat er werk blijft bestaan, bijvoorbeeld salarisadministratie, de lonen moeten nog steeds worden uitbetaald. Alleen Jumbo kiest er voor om dat niet meer zelf te doen", zegt Karin Boelens, bestuurder van FNV Bondgenoten. Boelens is van mening dat het werk dat blijft bestaan gewoon in huis moet worden gehouden.
Volgende week gaat FNV met Jumbo in gesprek. "We gaan kritisch kijken naar welke besluiten er nu genomen worden. Bijvoorbeeld de slagerij gaat verkocht worden, maar het is niet zo dat er minder vlees verkocht gaat worden. Dus is dat wel nodig en wat gaat er met die mensen gebeuren? Want 190 man verliezen nu hun vaste baan en daar moeten we het over hebben", zegt Boelens. Dat Jumbo ook van plan is nog 500 banen te scheppen, doet Boelens niet zo veel: "Maar zijn dat 500 vaste banen met een leefbaar inkomen? Kunnen mensen daarvan leven? Of gaat het om 500 kleine contracten van twee tot acht uur waar 15-jarige mensen worden aangenomen die met twee jaar weg moeten omdat ze anders te duur zijn? Dus dat zegt me nog niet zo veel."
Toekomst
Nu de samenvoeging van Jumbo en C1000 is afgerond, kan Jumbo ook weer verder investeren in de toekomst. Het concern steekt ruim 100 miljoen euro in het moderniseren van zeventig oudere winkels en het verder uitrollen van het onlineverkoopkanaal. Het is de bedoeling dat eind deze maand wordt gestart met het thuisbezorgen van boodschappen voor consumenten en bedrijven. Bij Jumbo werken ongeveer 60.000 mensen.