Nieuws4 sep '15 11:50

Villa? Nederlander heeft het liefst een rijtjeshuis

Auteur: BNR Webredactie

Een villa, een penthouse, of een vrijstaande boerderij? De woonwens van de meeste Nederlanders is veel bescheidener. Zeven op de tien woont het allerliefst in een rijtjeshuis. Dat blijkt uit onderzoek van de TU Delft.

"Het lijkt een cultureel verschijnsel", zegt de man achter het onderzoek, hoogleraar gebiedsontwikkeling Friso de Zeeuw. "Men heeft een grote hang naar het gewone. Naar een huis in een overzichtelijke buurt." Wel het liefst in een wijk met een 'zekere identiteit'. "Dat is belangrijker geworden."

Ook al is het klassieke gezin - vader, moeder en twee kinderen - minder de norm dan vroeger, toch blijft het rijtjeshuis voor de meesten het ideaal. Ook alleenstaanden, ouderen en nieuwe Nederlanders houden volgens De Zeeuw van het huisje met tuin en buren aan beide kanten.

Stad
De meest geliefde locatie voor een rijtjeshuis is wel aan het veranderen. De stedelijke gebieden zijn steeds meer in trek. Nederlanders hoeven niet per sé ín een stad als Amsterdam of Rotterdam te wonen - ook de kleine plaatsen in de directe omgeving van de steden doen het goed. De Zeeuw: "Uiteindelijk zouden de meeste Nederlanders hun huis dat ze nu hebben, op hun rug willen nemen en positioneren op een rustige plek in of bij de stad."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen