Nieuws8 okt '15 08:50

Minister Ploumen blij met protesten tegen TTIP

Auteur: Mark Hulstein

PvdA-Minister Ploumen van Buitenlandse Handel is blij met protest in Nederland en Europa tegen het vrijhandelsverdrag dat in de maak is tussen Europa en de VS. Tegen BNR zegt ze dat ze dankzij de protesten omstreden delen van het verdrag TTIP heeft kunnen veranderen.

Een van die delen is het omstreden voorstel dat Amerikaanse bedrijven Europese staten zouden kunnen aanklagen om democratisch genomen besluiten.  "Een aantal zorgen die mensen had, die hadden het kabinet en ik ook. En met de steun in de rug van die burgers en al die organisaties heb ik nu voorstellen kunnen doen in Brussel om te verbeteren", zegt minister Ploumen in gesprek met BNR-verslaggever Laurens Boven.

Veranderingen
Maar wat gaat de minister dan veranderen? Volgens haar is het duidelijk dat sowieso de chloorkip er niet in komt. In sommige landen wordt kip gewassen in chloorwater. In Nederland mag dit niet. Maar met het handelsverdrag TTIP zou de chloorkip dus zonder meer verhandeld kunnen worden in Nederland. Maar ook een maatregel waardoor bedrijven andere landen kunnen aanklagen zonder tussenkomst van de rechter, gaat er niet komen als het aan minister Ploumen ligt. "Bedrijven mogen altijd een zaak aanspannen, dat staat iedereen vrij. Maar in het kader van dit verdrag is er de ruimte om op democratisch genomen besluiten je gelijk te halen, en dat gaat niet gebeuren."

VVD is positief
Maar nog niet alle neuzen staan een kant uit. PvdA-minister Ploumen mag dan kritisch zijn over TTIP, de VVD is best positief. "Ik heb te maken met een regeerakkoord. En dat regeerakkoord wil overzeese handel tussen de continenten. En daar mag je best kanttekeningen bij zetten, maar volgens mij is de PvdA-fractie niet zo negatief als die vanavond leek", zegt VVD-Kamerlid Fred Teeven.

'Tegen alles uit Amerika'
Maar de PvdA wil toch harde garanties voordat er zomaar akkoord wordt gegaan met TTIP. "In de Verenigde Staten zijn sommige zaken anders geregeld. Soms beter, soms ook slechter. Het is natuurlijk zaak dat we niet voortdurend een race to the bottom krijgen en iedere keer de goedkoopste oplossing kiezen", zegt Jan Vos van de PvdA. Hij is duidelijk over het handelsverdrag: "Het moet beter worden en niet slechter." Teeven deelt die angst niet. "Er zitten rafelrandjes in als het gaat om de vleessector. Dat moeten we uitonderhandelen. Natuurlijk zijn er mensen die tegen alles zijn wat uit Amerika komt, maar die mensen verander ik toch niet van standpunt", zegt Fred Teeven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen