Nieuws9 okt '15 19:27

Moeten we blij zijn met het TTIP-verdrag?

Auteur: Bas van Setten

Massale protesten tegen het TTIP-verdrag tussen de VS en Europa ten spijt, de onderhandelingen gaan gewoon door.De meningen blijven ernstig verdeeld, ook binnen de politiek.

ANP
ANP

Lambert van Nistelrooij, CDA-Europarlementariër, is voorstander van het verdrag. "De wereld ontwikkelt door. Afgelopen week is er een verdrag gesloten tussen de Verenigde Staten en het Aziatisch gebied. Wij kunnen grote voordelen halen uit een goed verdrag. Je kunt bijvoorbeeld met Europese producten beter in Amerika terecht, en andersom. Nu is het nog zo dat veel Amerikaanse staten en gemeenten buitenlandse bedrijven buitensluiten. Dat past niet meer in deze tijd."

Wurgakkoord
"De SP spreekt eerder van een wurgakkoord", zegt Tweede Kamerlid Nine Kooiman. "Het is namelijk heel erg lastig uit te leggen wat het akkoord precies inhoudt. De veiligheidseisen die Amerika hanteert kunnen hier ook gaan gelden. Bovendien heeft de VS hele lage normen als het gaat om arbeidsvoorwaarden, en daar moeten wij als Europa wel mee concurreren."

 

Kooiman is bang dat de standaarden, die Nederland belangrijk vindt, komen te vervallen. Maar volgens Van Nistelrooij is dat niet aan de orde. "Het Europees Parlement weigert onze standaarden los te laten." Maar Kooiman zegt dat er totaal geen zich is op wat er besproken wordt. "De onderhandelingen zijn allemaal achter gesloten deuren."

NAVO
Diederik van Dijk, Senator voor de SGP, wil het grote plaatje beklemtonen. "TTIP betekent een hele stevige versterking van de economische betrekkingen tussen Europa en de Verenigde Staten. Eigenlijk werk je aan een soort economische NAVO en dat is buitengewoon waardevol. Zeker als we dat afzetten tegen de grootmachten in Azië."

Van Dijk vindt dat we de Amerikanen niet als sjoemelaars weg moeten zetten. "Laten we wel zijn: het Volkswagenschandaal is door de Verenigde Staten naar boven gehaald. We mogen hopen dat de Amerikanen onze producten nog toelaten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen