Nieuws6 jan '16 17:48

Het loonstrookje heeft deze maand goed nieuws, maar hoe check je dat?

Auteur: Robin Vinck

Het loonstrookje wordt deze maand extra leuk, want bijna iedereen krijgt er iets bij. Maar hoe check je nou of dat loonstrookje ook echt klopt? BNR geeft je een snelcursus loonstrooklezen.

ANP
ANP

Door de belastingplannen van het kabinet houden de meeste mensen vanaf nu meer over onder de streep. Het nettobedrag wordt dus iets hoger, maar het brutobedrag verandert niet. "Mensen hebben snel de neiging alleen naar het onderste balkje te kijken, naar het netto bedrag. En als dat een beetje overeenstemt met wat je verwacht, vinden veel mensen het wel goed," zegt Dick van Leeuwerden van salarisadministrateur ADP. Maar de loonstrook geeft natuurlijk meer informatie.

Om te beginnen is elke loonstrook hetzelfde opgebouwd. Eerst staan alle betalingen bij elkaar en daar onder alle inhoudingen. Die betalingen min de inhoudingen resulteren in je netto loon. Maar vergeet ook het kopje salaris niet.


 
 
Als je je loonstrook van januari vergelijkt met die van december, zul je zien dat veel bedragen hetzelfde zijn gebleven. Maar één post springt eruit: de loonheffing. Die is lager.


 
 
Dat betekent dat er netto meer over blijft. Daar zit dus het goede nieuws in de loonstrook van het nieuwe jaar.

Snap je het nog steeds niet? Geen zorgen. Op de website van ADP kun je de loonstrook nog eens helemaal napluizen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen