Nieuws11 jan '16 16:32

Hulpkonvooi bijna gearriveerd in Syrische stad Madaya

Auteur: Karlijn Meinders

Voedsel, dekens en medicijnen zijn eindelijk afgeleverd bij de inwoners van Madaya, waar al zeker achtentwintig mensen, waaronder zes baby's, zijn gestorven aan uithongering.

Foto: ANP
Foto: ANP

Juriaan Laar, Hoofd Internationale Hulp bij het Nederlandse Rode Kruis vertelt dat de vrachtwagens direct worden uitgeladen. "Naar verwachting zal dit de hele nacht doorgaan en wordt morgen begonnen met uitdelen. Donderdag komt een tweede serie konvooien met nog meer hulp voor deze gebieden."

Urgentie
Correspondent Remco Andersen vanuit Libanon: "Deze hulpactie is buitengewoon urgent. De beelden die rondgaan zijn van mensen die uit een concentratiekamp lijken te komen. Volgens Artsen Zonder Grenzen zijn er de afgelopen maanden zeker achtentwintig mensen, waaronder zes baby's, gestorven aan voedselgebrek."

Oorlogswapen
Madaya is niet het enige Syrische dorp dat er zo slecht aan toe is, vertelt Andersen. "Het zijn er zeker tien in heel Syrië en dit is natuurlijk niet nieuw. Laten we niet vergeten dat het twee jaar geleden over Homs ging. Het is een oorlogswapen. Zowel rebellen als regime zetten actieve uithongering van burgers in om mensen tot overgave te dwingen. Dat is verschrikkelijk."

Beelden
Het heeft lang geduurd voordat de hulp ter plekke was. Een politieke kwestie, zegt Andersen en geen logistieke, zoals voorbij kwam in sommige berichten. "Het regime, noch de rebellen geven iets om de mensen in deze gebieden. Nu de beelden al weken de wereld over gaan, dacht het regime: misschien moeten we maar eens laten zien hoe goed we het doen."

Tijdelijke oplossing
Genoeg is dit konvooi niet om het probleem op te lossen, meent Andersen. "Er zitten daar 40.000 mensen. Er zit genoeg voedsel in de vrachtwagens voor een maand en we weten nog niet eens zeker of alles aankomt. Dan nog: de belegering is daarmee niet voorbij. In Homs heeft het anderhalf jaar geduurd. Het probleem is hiermee echt nog niet voorbij."

Evacuatie
Artsen Zonder Grenzen is geen onderdeel van het konvooi, maar heeft de VN wel van medisch advies voorzien. Michiel Hofman van Artsen Zonder Grenzen: "We hebben duidelijk gemaakt dat het voor de acute gevallen eigenlijk al te laat is om alleen voedsel binnen te brengen. Deze mensen moeten geëvacueerd worden. Dat is de enige oplossing. We verwachten dat dit ook mogelijk is."

 
 
Afgelopen december evacueerde het Rode Kruis al honderden mensen, vertelt Juriaan Laar van het Rode Kruis. "Deze mensen hebben we naar Libanon en Turkije gebracht voor medische hulp. Of dat weer gaat gebeuren ligt aan de situatie daar, dat moeten we de komende dagen gaan zien."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen