'Verhoging maximumsnelheid is een cadeautje, meer niet'
De verhoging van de maximumsnelheid kent meer nadelen dan voordelen. Vanaf februari mogen we op veel meer snelwegen 130 kilometer per uur rijden. Dat heeft minister Schultz van Infrastructuur beslist.
Er staan steeds meer files in ons land, en volgens Patrick Potgraven van de Verkeersinformatiedienst leidt de verhoging van de maximumsnelheid niet tot een betere doorstroming. "Als het druk wordt op de weg gaat de snelheid automatisch omlaag, dus een maximum speelt dan geen rol meer. De verhoging is alleen gerelateerd aan het huidige niveau van auto's, die zijn namelijk veiliger en comfortabeler. Het is eigenlijk alleen maar een gevoelskwestie."
Veiligheid
Voormalig verkeersofficier Koos Spee verwacht dat er door de verhoging fors meer ongelukken zullen gebeuren. "Op de snelwegen rijden niet alleen snelle zakenmensen in leasebakken. Er rijden ook veel ouderen die met een gematigdere snelheid rijden. Daardoor krijg je steeds grotere snelheidsverschillen, wat weer leidt tot meer ongevallen."
Energieakkoord
Daarnaast is de verhoging ook geen goed nieuws voor het energieakkoord, zegt Maarten van Biezen, hoofd mobiliteit bij Natuur & Milieu: "Het energieakkoord heeft enorme hoge ambities. Alleen al het harder rijden leidt ertoe dat we het 20 procent moeilijker maken om de doelen te halen. Als je langzamer zou gaan rijden, kun je in een keer je doelstelling voor energiebesparing realiseren. Het is bovendien de goedkoopste manier om het doel te halen."