Nieuws8 jan '16 12:42

Hendriks vreest voor veel minder Nederlandse medailles in Tokio

Auteur: Karlijn Meinders

Dat zou volgens Maurits Hendriks, chef de mission van de Nederlandse equipe in Rio, komen door een gat van tien miljoen. Er wordt behoorlijk gekort op topsportprogramma's en dat gaan we merken.

Foto: ANP
Foto: ANP

We zitten volgens Hendriks in een moeilijke tijd. "De Nederlandse sport wordt eigenlijk vanuit drie bronnen gefinancierd. Allereerst is er de Rijksoverheid, dat is heel stabiel gebleven, ook in tijden van crisis. Dan heb je de loterij-inkomsten, daar zit echt een terugloop in. En vervolgens heb je natuurlijk de sponsors en ook daar zie je dat dingen echt veranderen."

Tokio 2020
Hendriks voorziet dan ook grote problemen in Tokio, als er niet snel iets gebeurt. "Ik zie nu hoe sportbonden korten op talentenprogramma's, daar gaan we als land een prijs voor betalen. Een topsportprogramma kent tussen de acht en twaalf jaar voorbereidingstijd voordat sporters op dat niveau mee kunnen doen. Dat betekent dat die sporters nu al elke dag trainen. Die kortingen die we met elkaar voor de kiezen hebben gehad, daarvan zie ik dat er veel vallen bij de talentenprogramma's. Dat is een wissel trekken op de toekomst."

Gat tien miljoen
Er moet dus geld bij, vindt Hendriks, en veel ook. "Het topsportbudget is vergeleken met wat lokale overheden uitgeven aan sport behoorlijk klein, zo'n 37 miljoen. Dat is de laatste jaren teruggelopen naar zo'n 33 miljoen. Dan praat je over hele substantiële bedragen die we per jaar minder kunnen investeren. We zouden zelfs naar bedragen moeten van boven de 40 miljoen, als we mee willen blijven doen."

Gerelateerde artikelen