Nieuws21 jan '16 15:11

Criminelen aanzienlijk beter kaalgeplukt in 2015

Auteur: Judith Laanen

Criminelen werden vorig jaar 143,5 miljoen euro armer. Dat is het bedrag dat het openbaar ministerie vorig jaar afpakte, met de zogenoemde Plukze-wet.

Foto ANP
Foto ANP

En dat is 7,5 miljoen euro meer dan in 2014. Onder meer de politie, FIOD, douane, de Dienst Domeinen en het Centraal Justitieel Incassobureau werkten samen om criminelen zoveel mogelijk vermogen afhandig te maken.

Snel financieel gewin
Volgens het OM is een groot deel van de criminaliteit gericht op "snel financieel gewin". Denk aan drugshandel, diefstal of fraude. Door het afpakken van hun vermogen verliezen criminelen status, schrijft het OM. En daarmee verliezen ze ook hun "investeringsbudget om nieuwe misdaadavonturen aan te gaan".

Persofficier van Justitie Dop Kruimel vertelt dat je uit de stijging van het afgepakte criminele vermogen niet zomaar kunt concluderen dat er meer criminelen waren of dat de criminelen rijker waren. Sinds de komst van de Plukze-wetgeving uit 1993 heeft Justitie "steeds beter en slimmer kunnen gaan afpakken", zegt Kruimel. "Niet alleen door te ontnemen maar ook door beter samen te werken met onze partners waardoor er op andere manieren afgepakt kan worden."

 

Beslag voordat vermogen kwijt is
Justitie legt beslag op inkomsten of vermogen dat gegenereerd is door allerlei soorten criminaliteit, vertelt Kruimel. "Wat we proberen te beslaan is een ander soort vermogen: boten, huizen, auto's. Alles dat geld waard is proberen we te beslaan, zodat we kunnen voorkomen dat criminelen tijdens een onderzoek hun vermogen kwijtmaken."

Dat slaat Justitie dan op in de zogeheten Dienst Domeinen. Maar niet alle spullen blijven er eeuwig staan: "Goederen die snel in waarde verminderen zoals auto's, proberen we snel te verkopen."

Soms duurt het wat langer om aan het geld te komen
Het is lastig te zeggen hoe vaak het Justitie niet lukt om criminelen vermogen af te pakken. "Het kan soms zo zijn dat iets in buitenland verborgen is en waar moeilijk aan te komen is." Dit jaar wist Justitie 2,3 miljoen euro af te pakken van een drugscrimineel waarbij in 2003 al beslag was gelegd op zijn vermogen. Kruimel: "Het duurde zo lang om het op onze rekening bij te schrijven vanwege lopende procedures."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen