Nieuws18 nov '15 11:28

'Drugsgebruik Heerde loopt uit de hand'

Auteur: Bas van Setten

Het Gelderse dorp Heerde gaat het rioolwater onderzoeken op drugs. De gemeente wil precies weten hoeveel en welke drugs er door de inwoners gebruikt wordt. Het voorstel komt van de gemeenteraadsleden Bram Horst (PvdA) en Ireen Bunnik (VVD).

ANP
ANP

Heerde kampt al jaren met problemen door drugs, bevestigden meerdere jongeren en een jongerenwerker in 2010 tegen De Stentor. Horst: "Als we naar de politiecijfers van de laatste jaren kijken staan wij in de regio steevast in de top qua overlastmeldingen met betrekking tot drugs. En dan spreken we alleen nog maar over de meldingen."

Horst vermoedt dat het probleem veel groter is omdat niet alles bij de politie bekend is. "Op dit moment heb je cijfers, op basis daarvan voer je beleid, maar er zit nog een hele laag onder waar we niet achter kunnen komen."

Onderzoekers kunnen aan de hand van een bepaalde methode nagaan hoeveel grammen drugs er per inwoner met het rioolwater worden afgevoerd. Met de uitkomst van de test kun je dus conclusies trekken, en vervolgens je beleid erop aanpassen, zegt Horst. "We hebben namelijk het vermoeden dat het drugsgebruik uit de hand loopt."

Gerelateerde artikelen